Ga naar Content

Een halve kerk is óók een kerk: Halfweg voorkomt sluiting godshuis

HALFWEG Het mag gerust een trend worden genoemd: kerken die leegstaan worden gesloopt óf krijgen een andere bestemming. Ook in Halfweg dreigde de kerk te verdwijnen, maar daar hebben de inwoners zich hardgemaakt om dat te voorkomen. De oplossing? De kerk halveren.

De sloop en renovatie van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Halfweg is in volle gang. Tot voor kort was het gebouw nog twintig meter langer, maar inmiddels is een er een flink stuk verdwenen.

Gé Nibbering is vrijwillig projectleider bij de kerk. "De kerk is inmiddels halfweg gesloopt", grapt hij. "Nu is het terrein zichtbaar geworden waar in de toekomst woningen gebouwd gaan worden."

Te duur
Het aantal kerkgangers is de laatste jaren teruggelopen, waardoor de kerk te duur werd om te onderhouden. Om te voorkomen dat de kerk gesloopt zou worden, ontstond het idee om het gebouw te halveren. Daardoor is nu ruimte voor woningen gecreeërd. 

Het overblijfsel van de kerk krijgt een flinke make-over. "We zijn bezig met de nieuwe achtergevel", vertelt Gé. "Dat wordt een waar spektakelstuk, met een grote stalen constructie en veel glas." 

"Een droom van een kerk"
Veel inwoners van Halfweg zijn blij met de bijzondere verbouwing. "Ik kan niet wachten tot het straks helemaal klaar is", aldus een kerkbezoeker. "Ik heb gezien hoe het wordt als het klaar is. Ik kan wel zeggen dat het een droom van een kerk wordt."

Gé wil er een leefbare kerk van maken. "Het is een gebouw dat past in deze tijd." Daar sluit de pastor, Bernhard Zweers, zich volmondig bij aan. "In het begin moest iedereen een beetje wennen aan de halvering, maar inmiddels merk ik dat het leeft onder de gemeente." 

abc5media_video_0

Foto: NH / Eline Boshuizen