Whatsapp

Noord-Holland

Agent strijdt tegen appen op de fiets: “Je wil niet dat je kind geschept wordt”

21 maart 2017, 17.19 uur

BUSSUM Appen op de fiets is levensgevaarlijk. Zo vermoeden agenten dat het één van de oorzaken is dat het aantal dodelijke aanrijdingen in het verkeer voor het eerst sinds jaren weer toeneemt. De politie in het Gooi heeft het benoemd tot één van de speerpunten. Ze controleren meer en waarschuwen ouders en kinderen voor de gevaren.

Van verslaggever Joost Lammers

De Gooise agent Wout Boevé is persoonlijk erg begaan met het waarschuwen voor de gevaren van bellen of appen op de fiets. Hij maakte de gevolgen van onoplettendheid in het verkeer van dichtbij mee. "Een aantal jaar geleden is er een aanrijding geweest met een 14-jarig meisje, waar ik bij ben geweest. Zij had ook oordopjes in en die oordopjes hingen aan de spiegel van die auto na de aanrijding. Zij heeft het helaas niet overleefd."

Lees ook: 'Doe ff normaal met je mobiel op de fiets'

Wout vertelde dit verhaal kort geleden ook aan een meisje dat hij aanhield, omdat ze met een telefoon in de hand, een koptelefoon en zonder fietsverlichting fietste in het donker. "Die fietste richting het midden van de weg en dat vond ik heel gevaarlijk. Ze denken er niet over na over het gevaar. Totdat je ze er op aanspreekt en inderdaad zo'n verhaal vertelt en dan zeggen ze wel dat ze het snappen."

'Kom veilig thuis'
Hij deelt het verhaal ook op Facebook. "Ik dacht: 'Hoe kan ik dat verhaal meer bereik geven, ervoor zorgen dat meer mensen zich beseffen dat het toch gevaarlijk is om afgeleid door het verkeer te gaan, ook op de fiets?'" Hij krijgt duizenden reacties. "Tot mijn verbazing was het een groot succes en werd het veel gedeeld. Heel veel ouders die ook hun kinderen erin tagde met de boodschap 'lees dit bericht eens, want ik wil graag dat je veilig thuis komt'. Velen kennen ook het verhaal van Tommy-Boy, die geschept werd op de Frans Kampweg in Bussum. Zijn vader is sindsdien ook met een waarschuwingscampagne bezig.

Dat het zo leeft is voor de politie de aanleiding om extra te gaan controleren op appen op de fiets, rijden door rood licht en fietsen zonder verlichting. Het is ook hard nodig volgens Wout. "Het Gooi is geen uitzondering. Dat gebeurt in heel Nederland, overal. Er komen steeds meer dodelijke aanrijdingen. Voor het eerst in jaren gaan de aanrijdingscijfers weer omhoog. Ik denk dat afleiding in het verkeer daar een grote oorzaak van is. Daarom vind ik het extra belangrijk dat we daar aandacht aan besteden."

Wereld stort in
Het blijft vooralsnog bij waarschuwen, want mobiel gebruik op de fiets is nog niet strafbaar, maar als het aan de minister en Wout ligt gaat dat veranderen. "Ik denk dat het heel goed zou zijn als we dit ook kunnen gaan handhaven."

Lees ook: Minister overweegt belverbod op de fiets na dood Kortenhoever Tommy-Boy (13)

De geboorte van zijn zoon heeft hem extra motivatie gegeven. "Het raakt me persoonlijk nog meer nu ik vader ben geworden. Nu kan ik me ook voorstellen... nee, ik kan me het eigenlijk niet voorstellen. Ik wil het me ook niet kunnen voorstellen, dat ik een kind verlies. Ik wil ook niet dat andere ouders dat ervaren. Ik heb vaker ouders gezien die hun kind hebben verloren. Je wereld stort in. Dus alles wat we er aan kunnen doen om dit soort aanrijdingen te voorkomen, vind ik dat we moeten doen."

Joost Lammers / NH
Whatsapp