Ga naar Content
Noord-Holland

Blinde en begeleider reizen voortaan op één ov-chipkaart

20 maart 2017, 20.46 uur · Aangepast 20 maart 2017, 21.23 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Mensen met een beperking die onder begeleiding gebruikmaken van het openbaar vervoer, hebben voortaan nog maar één ov-chipkaart nodig.

Nu moeten een reiziger met beperking en zijn of haar begeleider nog afzonderlijk van elkaar in- en uitchecken. De reiziger met een beperking heeft daarvoor een reguliere ov-chipkaart nodig, de begeleider gebruikt een OV-begeleiderskaart om de poortjes te openen.  

'Niet praktisch' 
"In het dagelijks gebruik blijkt dit, vooral voor mensen met een visuele beperking, niet erg praktisch", schrijft het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het gebruik van twee kaarten kan verwarrend zijn en het risico op verlies is groter, zo luiden de ervaringen uit de praktijk. 

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft daarom met de vervoerders afgesproken dat reizigers met een beperking en hun begeleiders voortaan beide op dezelfde kaart kunnen reizen. 

Tweede persoon
Duo's die een nieuwe of vervangende kaart aanvragen, krijgen daarom in het vervolg nog slechts één ov-begeleiderskaart thuisgestuurd. Wie zo'n kaart bij een toegangspoortje scant, kan daarna dus met een tweede persoon de poortjes passeren. 

Koppels die nu nog gebruikmaken van twee losse kaarten, wordt aangeraden die te blijven gebruiken. Wanneer hun passen aan vervanging toe zijn, ontvangen zij daarover een bericht.