Ga naar Content

Senioren vaker op pad dankzij riksja: "Dit maakt me jeugdig"

HILVERSUM Voor veel mensen is een ritje op de fiets heel vanzelfsprekend, maar sommige senioren hebben daar meer moeite mee. Omdat zij het ook fijn vinden om de zo nu en dan de wind in hun haren te voelen, is er in Hilversum een oplossing bedacht: de riksja.

De riksja is onderdeel van het project Fietsen Alle Jaren Hilversum, een initiatief van Philip Schmittmann en Marian Schouten. Wie niet meer kan of wil fietsen, staat bij zorgcentrum De Egelantier een riksja met chauffeur klaar die hen meeneemt voor een ritje door de buurt of over de hei.  

De ritjes inde buitenlucht zijn niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. "Mijn moeder was op een gegeven moment een beetje vergeetachtig", vertelt Schouten. "Als ik dan met haar door een bekende buurt fietste, kwamen haar herinneringen terug. Ze leefde dan op."

Bos en vliegveld
Met het riksja-project willen Schouten en Schmittman ook andere senioren die mogelijkheid bieden. De 91-jarige Gerrie Venema grijpt die mogelijkheid met beide handen aan. Omdat ze vroeger altijd met haar gezin naar het bos en het vliegveld ging, wil ze daar graag naartoe. 

Onderweg komen de eerste herinneringen al naar boven. "Je kon toen boompje verwisselen", benoemt ze een van de spelletjes die ze destijds deed. "En er kwamen veel meer gezinnen, dan speelde je met elkaar", vertelt Gerrie. 

Ook leuk voor fietser
Dankzij de trapondersteuning en de versnellingen van de riksja is het voor de fietser ook een leuk tochtje. "Wij vinden het zo belangrijk dat deze doelgroep naar buiten kan. Anders zitten ze maar te verpieteren achter de geraniums", aldus initiatiefnemer Schmittmann. 

Gerrie heeft de dag van haar leven en de wind door haar haren vindt ze geweldig: "Dit maakt me jeugdig hè". Het ritje naar het vliegveld maakt veel los. "Ik heb weer wat te vertellen als ik thuiskom en dat is wat waard."

Foto: NH