Noord-Holland

NL
V

Bewoners Lutjewinkel nemen gemeentegrond in bezit

18 maart 2017, 15.15 uur · Aangepast 27 maart 2017, 16.58 uur

LUTJEWINKEL Samen een stuk groen onderhouden, dat bindt de buurt. Daarom hebben de bewoners van de Mient in Lutjewinkel nu een stuk land van de gemeente in beheer genomen. Daarmee zijn ze de 100ste plek in de gemeente Hollands Kroon waar de buurt zelf aan de slag gaat.

"Heel veel mensen, zowel mannen als vrouwen werken tegenwoordig fulltime.", zegt buurtbewoner Paul Kramer, "En dus moet je iets zoeken op de buurt dat elkaar verbindt. We gaan daarom regelmatig klussen met elkaar." 

De bewoners zijn al aan de slag gegaan met "hun" stuk groen. "De 100ste!", zegt René Duistermaat van kernbeheer Hollands Kroon. "En dat in twee jaar tijd.". "Mensen zijn heel enthousiast", vult zijn collega Hans Oldersma aan. "Mensen snappen dat de tijden anders zijn en dat snapt de gemeente ook."

Aan de gang
Hollands Kroon stimuleert mensen om zelf in hun buurt aan de gang te gaan. "Er zijn veel mensen die op de gemeente afgeven maar niet bedenken wat ze zelf kunnen doen.", zegt Kramer, "Zoals dit. Je neemt contact op met je kernbeheerder en dan krijg je wel dingen voor elkaar."

Omdat de Mient in Lutjewinkel de 100ste is, kreeg de buurt van burgemeester Hollands Kroon een tegoedbon voor een buurtbarbecue. 

NH/Matthijs Gemmink