Ga naar Content

Mollenvanger Avenhorn heeft handen vol: "Je kan spreken van een plaag"

AVENHORN Mollen zie je weinig, maar ze veroorzaken grote problemen voor boeren in West-Friesland. Er woedt een heuse plaag en daarom heeft boer Adrie Dekker nu een eigen mollenvanger ingeschakeld om ze onder zijn land vandaan te krijgen.

"Dit is de oogst van gister", zegt mollenvanger Edwin Schouten terwijl hij twee emmers met 85 dode mollen toont. Schouten vangt de dieren in opdracht van boer Adrie Dekker.

Bacteriën
De molshopen vormen een probleem tijdens het maaiseizoen. Er komen bacteriën in het gras dat door de koeien wordt gegeten terecht. "En dat is slecht voor mijn koeien", voegt Adrie toe. 

"Volgens mij wordt er steeds minder gedaan aan de mollen hier", zegt Adrie. Omdat hij vindt dat de provincie te weinig doet tegen de mollen heeft hij het heft nu in eigen hand genomen.

Oncontroleerbaar
"Wat betreft de mollen kan je spreken van een plaag", zegt Edwin over het probleem waar Adrie hem voor inschakelde. Hij onderschrijft de problematiek die de ondergrondse zoogdiertjes veroorzaken. "Het is net als met de ganzen en de smienten: doe je er niets aan dan wordt het probleem oncontroleerbaar en dan leidt dat tot grote schade."

Foto: