Ga naar Content

Een beloning van de baas om te stoppen met roken: 'De omgekeerde wereld'

NOORD-HOLLAND Een merendeel van de Noord-Hollanders zou het oneerlijk vinden als rokers van hun werkgever een beloning krijgen als ze stoppen. Dat blijkt uit de poll van NH Peilt

Zo'n vijftig Nederlandse bedrijven doen mee aan een project waarin ze 350 euro geven aan rookverslaafde medewerkers die hun sigaret een jaar lang laten liggen. De Universiteit van Maastricht wil met het project mensen die stoppen met roken belonen, in plaats van ze af te schrikken met foto's van verteerde longen of enge video's.

Uit de poll van NH Peilt blijkt dat slechts 19 procent het een goeie motivatie zou vinden om te stoppen met roken. De rest, maar liefst 81 procent, vindt het oneerlijk: "Een niet-roker krijgt niks."

NH Peilt: 350 euro beloning voor stoppen met roken. Eerlijk voor de niet-roker?

Het belonen van ongezonde gewoontes, schiet veel mensen in het verkeerde keelgat. "De omgekeerde wereld.....minder uren gemaakt, dus minder uitbetalen. En bij rokengerelateerde ziektes ook minder uitbetalen", aldus één van de meer dan honderd reacties.

Maar rokers slaan fel terug in de reacties: "Je reinste flauwekul. Ik rook op mijn werk alleen nog na het eten en daar begin ik een kwartier eerder voor. Dus in mijn eigen tijd. Ik ben bijna nooit ziek en als ik inderdaad tien jaar eerder overlijd dan een niet roker, lever ik de Staat nog geld op aan niet-uitbetaald pensioen en aow."

Foto: