Ga naar Content

Enkhuizer (29) gezicht van nieuwe KWF-campagne: "Ik wil gewoon weer meedoen"

ENKHUIZEN Jacco Tol is 29 jaar, heeft een vorm van kinderkanker (die soms ook bij volwassenen voorkomt) en is sinds deze week te zien in een video van KWF Kankerbestrijding. Over twee weken zit zijn chemokuur erop en hoopt hij aan z'n revalidatie te kunnen beginnen. "Ik ben blij dat ik er nog ben."

Als Jacco zich in september vorig jaar niet zo lekker voelt, gaan de alarmbellen zeker niet onmiddellijk rinkelen. "Ik had weinig energie en last van m'n longen", vertelt hij tegen NH. Voor de zekerheid gaat hij naar de huisarts, die hem voor een longfoto doorstuurt naar het ziekenhuis. "Je denkt niet gelijk aan kanker."

De diagnose is keihard: Jacco heeft RMS, een kankersoort die vrijwel alleen bij kinderen tussen vijf en tien jaar voorkomt. "Eigenlijk ben ik veel te oud voor deze vorm van kanker", vertelt hij. Naast een tumor op z'n bijbal worden er op meerdere plekken uitzaaiingen gevonden. "Onder andere in m'n bekken en m'n longen."

Vocht achter long
Daarmee begint er een lang traject vol medicatie en behandelingen, waaronder een zware chemokuur. Alsof de kanker nog niet erg genoeg was, werd er ook een flinke hoeveelheid vocht achter zijn long aangetroffen. "Ik had een drain in m'n long, lag aan de beademing en viel in twee weken negen kilo af", somt hij de gevolgen op. 

"Het is afgenomen, maar nog niet weg", vertelt hij over het effect van de chemokuur op de kanker. Over twee weken krijgt hij hopelijk de laatste dosis toegediend, twee weken later wordt de balans opgemaakt. "Dus het einde is in zicht", vertelt hij. 

Donatie in plaats van cadeau
Dat hij nu in een video van KWF Kankerbestrijding te zien is, heeft hij te danken aan ex-collega en vriendin Jorinde uit Eindhoven. "Toen ik in december jarig was, was een huis vol visite te veel", legt hij uit. In plaats van een cadeau voor hem te kopen vroeg hij zijn familie en bekenden een bedrag aan KWF te doneren.  

Naast haar donatie schreef Jorinde een bijzonder persoonlijke brief, waarin ze onder meer verwoordt hoe de ziekte Jacco's leven ingrijpend heeft veranderd. Zo staan bijvoorbeeld zijn reisplannen voorlopig op een laag pitje. "Dat is nu even lastig, want ik moet nog vaak naar het ziekenhuis." 

Albert Heijn
Ook dagjes uit of weekendjes weg zijn voorlopig te zwaar of simpelweg niet praktisch "Ik ga wel naar de Albert Heijn", vertelt hij. "Maar dan wel 's ochtends vroeg als het nog rustig is." 

Op Jacco's verzoek heeft Jorinde hem haar brief laten lezen. "Dat was heel bijzonder", vertelt hij. "Hele mooie woorden." Dankzij Jorindes initiatief is de band tussen de twee absoluut sterker geworden. Jacco hoopt dat hij zich snel weer sterk genoeg voelt om haar in Eindhoven op te zoeken. "Ik wil gewoon weer meedoen." 

Bekijk hieronder video van KWF, waarin Jorinde haar band met Jacco beschrijft en uitlegt waarom zij een bedrag heeft gedoneerd. 

Foto: KWF Kankerbestrijding