Noord-Holland

NL
V

Forse daling aangiftes fietsendiefstal in Noord-Holland

17 maart 2017, 11.00 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Het aantal aangiftes van fietsendiefstal in Noord-Holland is vorig jaar met 19 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Landelijk is vorig jaar 96.507 keer aangifte gedaan van gestolen fietsen, een daling van 9,5 procent vergeleken met een jaar eerder. 

Ondanks de forse daling in Noord-Holland is onze provincie geen koploper. Bij de politie-eenheden Zeeland-West-Brabant, Limburg en Oost-Brabant was de daling met respectievelijk 22,9, 22,8 en 19 procent nog sterker. In Rotterdam werd daarentegen bijna 25 procent vaker aangifte gedaan van een ontvreemde tweewielers.

Lokfietsen
In de strijd tegen fietsendiefstal zet de politie inmiddels geruime tijd lokfietsen met ingebouwde gps-systemen in. Dat leidde vorig jaar door het hele land tot zo'n duizend aanhoudingen op heterdaad. 

De sterke daling van het aantal aangiftes kan twee dingen betekenen: of er worden minder fietsen gestolen of de aangiftebereidheid is gedaald. Gemiddeld doet tussen de 25 en 35 procent van de bestolen fietseigenaren aangifte.