Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Ajax naar kwartfinale Europa League na overwinning op taai Kopenhagen

16 maart 2017, 23.57 uur · Aangepast 17 maart 2017, 10.58 uur · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

AMSTERDAM Een superieur Ajax heeft vanavond met 2-0 gewonnen van FC Kopenhagen in de Europa League. Ajax had in de Deense hoofdstad met 2-1 verloren, maar gaf de Denen in Amsterdam nauwelijks kansen. Ajax plaatst zich daardoor voor het eerst sinds 2003 voor de kwartfinale van een Europees toernooi.

In de 23e minuut kwam Ajax op 1-0. Younes schoot uit een van zijn dribbels op het Deense doel en de keeper kreeg die bal niet klemvast. Bertrand Traoré - de laatste weken niet populair bij de supporters - kopte de bal in de rebound binnen. Met die stand was Ajax door naar de kwartfinales.

Hier de goal van Traoré! #ajakop pic.twitter.com/YTUv8KSdvn

— Ajax1.nl (@Ajax1nl) March 16, 2017

Lees ook: Bosz: "Trots dat we kwartfinale hebben gehaald, maar ik wil meer"

Op slag van rust legde verdediger Okore Kasper Dolberg neer in de zestien meter. De jonge Deen verzilverde zelf koelbloedig de gegeven penalty en zette Ajax daarmee op 2-0.

De 2-0 van DOLBERG #ajakop pic.twitter.com/erOgQQNBOg

— Ajax1.nl (@Ajax1nl) March 16, 2017

Na de rust kwam oud-Ajacied Nicoalai Boilesen in het veld bij Kopenhagen, die zich niet geliefd maakte bij Ajax en bij elk balcontact werd uitgefloten. Traoré had er in de 54e minuut 3-0 van moeten maken uit een counter, maar verzuimde te scoren.

Lees ook: Donny van de Beek: "Mooiste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld"

Dolberg raakte een kwartier voor tijd nog de paal na een prachtige aanval. De Deen schoot in de voorlaatste minuut van een meter afstand nog op de doelman van Kopenhagen, maar de score bleef tot het eindsignaal gelijk. 

Kwartfinale
Daarmee bereikte Ajax zijn eerste Europese kwartfinale sinds het seizoen 2002/2003. Destijds was AC Milan te sterk in de kwartfinale van de Champions League.