Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Financiële problemen monument MH17

17 maart 2017, 12.20 uur · Aangepast 18 april 2017, 16.41 uur

VIJFHUIZEN Morgen worden de eerste bomen al geplant voor het MH17 Herinneringsbos, maar het financiële plaatje is nog helemaal niet in orde. De stichtingen zitten met de handen in het haar, want er zijn nog niet genoeg sponsors gevonden om het bos óók te kunnen onderhouden.

"Er is nog 200.000 euro nodig", zegt Sjaak de Ligt, initiatiefnemer van het Herinneringsbos. "Het doet ons veel pijn. Het wordt een prachtige plek voor iedereen, maar het moet ook een prachtige plek blíjven. Als we het geld niet bij elkaar krijgen, zal het verslonzen"

Het Herinneringsbos vormt straks een groen lint van 298 bomen en wordt 'een oase van bezinning, troost en hoop'. Om het te realiseren moest veel geld worden ingezameld. In het begin ging het hard met de donaties: 2 miljoen werd binnengehaald en de aanleg kon beginnen. Maar opeens stopte de geldstroom. "Na de kerst is het opgedroogd", aldus Sjaak.

Lees ook: 'Aanleg Monument MH17 begonnen'

Verzakkingen

"Zonde", vindt ook aannemer Erwin Raar. "Er zit zóveel werk in en dan laten we het verpauperen." Volgens hem is er zoveel geld nodig voor onderhoud omdat de grond nog gaat zakken. "Dat is onvermijdelijk. De grond is drie meter opgehoogd en dat gaat altijd nog inklinken, waardoor paden en bomen kunnen verzakken."

Zeker de eerste jaren moet er daarom veel aan onderhoud worden gedaan: de grond opvullen, paden restaureren. "Als dat niet gebeurt ziet het er over 5 jaar niet meer uit. Dáár doe je het niet voor."

Donaties
"Ik wil er níet aan denken dat het gaat gebeuren", zegt Sjaak de Ligt. Hij roept iedereen op om een donatie te doen: "Het is zo'n ingrijpende ramp die ons allemaal heeft geraakt. Zorg dat er voor deze slachtoffers een waardige plek is en dat deze waardig blijft!"

Wil je ook een donatie doen? Klik dan hier.

abc5media_video_0