Whatsapp

Noord-Holland

Monsteroperatie: 4,3 kilometer nieuw asfalt voor circuit Zandvoort

15 maart 2017, 11.56 uur · Aangepast 15 maart 2017, 12.42 uur

ZANDVOORT Grote asfalteermachines draaien momenteel overuren op het Circuit Park Zandvoort. Woensdag is de laatste dag van de werkzaamheden en dan is in vier dagen tijd de complete baan van 4,3 kilometer voorzien van een nieuwe asfaltlaag. "Een monsteroperatie", aldus algemeen directeur Roland Kleve van het Circuit Park Zandvoort.

Net als op de snelweg is het een precies werkje. De vier centimeter dikke deklaag moet eraf en de nieuwe laag wordt er met een temperatuur van 160 graden Celcius op gebracht. In totaal gaat het om 14.500 ton asfalt. Anders dan in het dagelijkse verkeer vragen vooral de bochten aandacht. "We hebben alles ingemeten. Elke bocht is anders", zegt Bertram van den Brink, technisch manager van De Jong Zuurmond die de klus uitvoert.

Hard nodig
De kostbare investering was volgens Kleve hard nodig. Ruim vijftien jaar geleden gebeurde dit voor het laatst. "In de pitlane staan de plaatsvakken van de verschillende raceauto's. Daar is op geschilderd. Elk jaar krijg je er een miniscuul dun laagje op. Als je daar door de jaren heen met 250 kilometer per uur overheen rijdt hoor je: tak, tak, tak."

Sneller
Als de werkzaamheden zijn afgerond, kunnen de coureurs zich uitleven. Want met het nieuwe asfalt zal Zandvoort een stukje sneller zijn geworden, legt Van den Brink uit. "De stroefheid van dit mengsel is veel hoger dan het oude mengsel, waardoor ze eerder moesten remmen. Dat is nu niet meer nodig. Ze kunnen twee seconden snelheid halen op de baan."

Max Verstappen
In het weekend van 20 en 21 mei kan Max Verstappen laten zien wat hij kan met zijn Formule 1-bolide. Van Kleve hoeft hij het wegdek niet te sparen. "Hij mag racen wat hij wil. Het asfalt is er helemaal klaar voor."

Whatsapp