Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Oud-mariniers roeien samen voor 'buddy's' met PTSS: "Die verbondenheid is al helend"

15 maart 2017, 07.39 uur · Aangepast 15 maart 2017, 17.04 uur

IJMUIDEN Oud-mariniers trainden vandaag in IJmuiden voor een lange roeitocht. Ze roeien op 25 juni van Den Helder naar het Duitse Wilhelmshaven voor collega's die last hebben van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Met de lange tocht willen de roeiers geld inzamelen voor collega's die last hebben van een posttraumatische stressstoornis. "Posttraumatische stressstoornis is echt een serieus issue", zegt Leo Dortland, van Dutch Marines Rowing Challenge. "Het beïnvloedt je hele leven."

Helend
De oud-mariniers roeien niet alleen om geld in te zamelen. "Alleen dat roeien op zich, met maten onder elkaar in een sloep te zitten, de verbondenheid, dat is al helend", legt Dortland de functie van de roeisessies uit.

Dortland benadrukt het belang van het samenkomen van mensen die van elkaar weten wat ze hebben doorgemaakt. "Een marinier heeft niet heel veel woorden. Soms heb je aan dat ene handgebaar of twee woorden genoeg."

Laagdrempelig
De roeiclub is voor een aantal van de oud-mariniers die kampen met een posttraumatische stressstoornis laagdrempeliger dan de zorg van Defensie. "In sommige gevallen halen we een buddy thuis op", vertelt Dortland. "Zeggen we: 'Jij gaat nu mee, omdat het gewoon te heftig is met jou.

De roeiers creëren zo hun eigen zorgnetwerk voor oud-mariniers. "Dat is echt uniek, dat is nergens in Nederland."

Foto: