Ga naar Content
Noord-Holland

Mensensmokkel op gammel jacht: tot 5 jaar cel geëist

13 maart 2017, 16.20 uur
Door: · Foto: Shutterstock

IJMUIDEN Het Openbaar Ministerie (OM) eist tot vijf jaar celstraf tegen betrokkenen van mensensmokkel in IJmuiden.

De Marechaussee stuitte, tijdens een grensbewakingscontrole in de haven van IJmuiden op 15 maart 2015, op een boot met 24 vreemdelingen. Dertien van deze vreemdelingen waren van Vietnamese afkomst, de overige elf kwamen uit Albanië. Allen waren niet in het bezit van een geldig legitimatiebewijs.

Aanhoudingen
De vluchtelingen wilden naar Engeland reizen en moesten daar in de meeste gevallen heel veel geld voor betalen. Twee mannen, een 26-jarige Amsterdammer en een 27-jarige man uit Wormer die ook aan boord waren van de boot, zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Tegen beide mannen heeft het OM vier jaar gevangenisstraf geëist. 

Lees ook: 24 illegalen op zeiljacht in haven IJmuiden

Onder leiding van het OM onderzocht de Koninklijke Marechaussee of er nog meer potentiële verdachten waren bij deze mensensmokkel. Het resultaat: nog zes aanhoudingen. De zes verdachten bleken deel te nemen aan een crimineel samenwerkingsverband dat zich onder andere bezig hield met het telen van hennep, maar dus ook met mensensmokkel.

Bewijs
Volgens de officier is mensensmokkel nagenoeg bewezen, onder meer op basis van telefoongegevens, WhatsApp-gesprekken en camerabeelden. Verder wijzen ook alle handelingen van de verdachten erop dat zij de vluchtelingen op doorreis hielpen, onder levensgevaarlijke omstandigheden. De boot bleek niet zeewaardig en was bovendien niet geschikt om 25 personen te vervoeren. Ook beschikte het schip niet over de juiste reddingsmiddelen en de mogelijkheid om noodsignalen af te geven. 

Lees ook: Twee verdachten mensensmokkel IJmuiden voorlopig vrij

Hoewel ze dus al in IJmuiden onderschept werden, is het onwaarschijnlijk dat het zeilschip anders wél de Engelse kust bereikt zou hebben, gezien de technische staat van het schip, de overbelading en het gebrek aan kennis bij de bemanning.

Strafeisen
Tegen een 28-jarige man uit Bussum en een 30-jarige Amsterdammer werd een gevangenisstraf van vijf jaar geëist. Dit tweetal bleek de grootste rol gespeeld te hebben in de mensensmokkel. De Amsterdammer stelde hierbij namelijk zijn huis ter beschikking als safe-house en was betrokken bij de aankoop van de boot. De 28-jarige speelde daarnaast een belangrijke coördinerende rol in de hennepteelt. Ook werd er tegen een 46-jarige man uit Bussum werd 4,5 jaar geëist, wegens grote betrokkenheid in de mensensmokkel en betrokkenheid bij de hennepteelt.

Verder werd er 3,5 jaar cel geëist tegen een 24-jarige man uit Huizen, drie jaar tegen een 47-jarige vrouw uit Bussum en 32 maanden tegen een 24-jarige man uit Huizen. Allen waren betrokken bij de smokkel en de hennepteelt.