Ga naar Content
Noord-Holland

Pubers aangehouden in Heemskerks 'busterreur-gebied'

11 maart 2017, 12.30 uur · Aangepast 11 maart 2017, 12.48 uur
Door: · Foto: Archieffto HFV Photo Services

HEEMSKERK In het gebied waar afgelopen week twee bussen met stenen zijn bekogeld en vernield, heeft de politie gisteravond vijf jongeren van 14, 16 en 17 jaar uit Heemskerk en Beverwijk aangehouden. De jongeren zijn opgepakt voor overtreding van het samenscholingsverbod.

Maandagavond en donderdagavond werden er in de Beethovenstraat en de Marquettelaan Connexxion-bussen met stenen bekogeld. Er raakte niemand gewond, maar meerdere busruiten gingen aan diggelen. In anderhalf jaar tijd zijn in het dorp al zo'n 20 bussen met stenen bestookt. 

Vaker surveilleren
Hoewel de daders vrijwel nooit worden gezien, vermoeden buurtbewoners dat hangjongeren achter de vernielingen zitten. Om nieuwe incidenten te voorkomen, zijn er extra camera's opgehangen en is er een particulier beveiligingsbedrijf in de arm genomen. Ook agenten surveilleren vaker.

Lees ook: Heemskerk neemt maatregelen tegen 'bus-terreur'

Toen de politie gisteravond meldingen kreeg over overlast en hinderlijk gedrag in de omgeving van het Haydnplein, gingen enkele agenten poolshoogte nemen. Op het plein troffen ze acht of negen jongeren, die het bij zien van de politie op een lopen zetten.  

Agent geschopt
Uiteindelijk konden agenten vijf jongeren aanhouden voor overtreding van het samenscholingsverbod. Dat ging niet zonder slag of stoot. Een agent die een van de jongeren in de boeien probeerde te slaan en hem daarvoor naar de grond had gewerkt, werd geschopt. 

Lees ook: Rover: "Connexxion moet meehelpen daders te vinden"

Eerder was een van de surveillerende particuliere beveiligers al uitgescholden door de groep. De vijf aangehouden jongeren zijn overgebracht naar het politiebureau in Beverwijk.