Noord-Holland

NL
V

Eerste kievitsei in Noord Holland is gevonden: "Een kwestie van passie en instinct"

10 maart 2017, 18.09 uur · Aangepast 10 maart 2017, 22.46 uur · Foto: NH / Bart van Zutphen

HEILOO "Het is wel frustrerend", verzucht Michel Manner. Hij ontdekte gisteren om ongeveer half vier het eerste kievitsei van Noord-Holland in een maisveld bij Heiloo. Toen hij zijn vondst doorgaf aan de registratie-autoriteit voor kievitseieren bleek dat slechts drie uur daarvoor een ei uit Utrecht was aangemeld. Toch niet de eerste van Nederland dus.

Ook vorig jaar vond Manner het eerste kievitsei van Noord Holland, in een wei vlakbij de vindplaats van gisteren. Als we hem vragen naar zijn geheim zegt hij 'Noord-Hollands nuchter': "Ervaring! Ik ging vroeger al mee met mijn vader en broers om op jacht te gaan naar kievitseieren. Daarnaast komt er natuurlijk ook een stukje passie bij kijken. Ieder vrij uurtje dat ik heb, zwerf ik over het land op zoek naar kieviten en hun nesten." 

Lees ook: Eerste kievitsei gevonden in Noord-Holland: "Het begin van de lente"

Echt de eerste zijn
Toch droomt Michel ervan een keer echt het eerste kievitsei in Nederland te vinden. "Ik moet nog meer inzet tonen, nog eerder op zoek gaan en de velden nog beter in de gaten houden. Het is jammer dat ik het dit jaar niet gered heb, maar ik vind het evengoed heel leuk om het eerste ei van de provincie gevonden te hebben."