Ga naar Content

Reddingsbrigade Wijdenes zoekt vrijwilligers: "Wie durft het water op?"

WIJDENES Vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week staan zij klaar voor mens en dier in nood: de reddingsbrigade. Maar er dreigt nu een vrijwilligerstekort dat uiteindelijk de veiligheid niet ten goede zal komen.

Reddingsstation Wijdenes werkt op dit moment met vijftien vrijwilligers op de reddingsboot en tien aan wal. Dat is een krappe bezetting. De afgelopen twee jaar zijn veel vrijwilligers afgezwaaid door verhuizing, gezondheid of leeftijdsontslag. 
 
Als er nog meer vrijwilligers weggaan, zitten zij met een probleem. Indien er namelijk sprake is van onderbezetting, moet de reddingsbrigade zich afmelden bij de kustwacht. Nabijgelegen reddingsstations, Hoorn en Enkhuizen, worden dan ingeschakeld. "Dat duurt langer, dus als we moeten uitrukken kan dat gevaarlijke situaties opleveren", zegt Mark Hennevanger. 
 
Wervingscampagne
Daarom is er nu een wervingscampagne gestart om het team te versterken. "Wij zijn op zoek naar mensen die graag mensen willen helpen en die onder alle omstandigheden het water op durven gaan", aldus Hennevanger. Alle vrijwilligers worden professioneel geschoold door de KNRM. Wie nieuwsgierig is geraakt, kan zich aanmelden via deze link
Foto: NH