Noord-Holland

NL
V

Biologisch initiatief FoodHub succes in Beverwijk en Wijk aan Zee

8 maart 2017, 18.56 uur

HEEMSKERK Een lokaal biologisch initiatief ontpopt zicht tot een succes in Beverwijk en Wijk aan Zee. Jan van der Land bedacht in november het Foodhub-idee: biologische groentepakketten voor de hele regio.

De Duintuin voorziet de pakketten van de groente. Daarmee worden de pakketten extra bijzonder. "De Duintuin is een zorgtuin waar onbespoten groente geteeld worden", legt André Nelis van De Duintuin uit. "Een zorgtuin houdt in dat wij de mogelijkheid bieden aan mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt hier te komen werken."

Het werk wat verzet wordt bij De Duintuin wordt nu dus beloond met een afzetmarkt, namelijk die van FoodHub. "Je kan het beste uitleggen door het woord in tweeën te delen", aldus oprichter Jan van der Land. "Een hub kennen mensen wel van de USB-hub aan hun computer. Die verdeelt de signalen. Dat is hetzelfde als wij met voedsel doen. We verdelen het voedsel, want het komt hier bij De Duintuin vandaan en ik distribueer het over Wijk aan Zee en Beverwijk."

Compleet
De Duintuin is heel blij met het initiatief van Jan. "We kunnen onze productie nu nog beter afzetten en regionaal", aldus een blije André Nelis. "Het is ook een hele mooie dagbesteding voor de jongens en vrouwen die hier werken. Ze zijn geen echte tuinders, maar willen wel graag nuttig bezig zijn en dat maakt het project compleet."

Ook voor Jan van FoodHub is het project compleet op deze manier. "De essentie van op deze manier je voedsel krijgen, is dat je nu op je fiets kan stappen en naar het Heemskerkerduin gaat en je ziet het voedsel wat je vanavond op je bord wilt hebben nu gewoon groeien", sluit hij af. 

NH