Ga naar Content

Omwonenden A9 ontevreden met plan minister Schulz: "Geen tunnel is een gemiste kans"

AMSTELVEEN De A9 gaat flink op de schop en nu is ook Amstelveen aan de beurt. Gisteren werd het startschot gegeven door minister Schulz van Haegen, tot verdriet van veel bewoners. De tunnel waar zij op hoopten, gaat er nooit komen.

Een 'gemiste kans', noemen ze het. Zo'n 1000 bewoners strijden al jaren voor het oorspronkelijke plan van de gemeente om de A9 ondergronds te maken. Volgens de huidige plannen wordt de snelweg verbreed, verdiept én voor een deel overdekt. Maar voor een tunnel kon niet genoeg geld vrijgemaakt worden. 

Voor veel bewoners is het onbegrijpelijk. "Deze snelweg is van nationaal belang, internationaal belang zelfs. En als burgers gaan wij er nu helemaal niet op vooruit."

"We wonen hier langs een generatorput van vieze lucht, daar maken we ons enorm zorgen over", zegt Jet Smit die op twintig meter afstand van de snelweg woont. "Dit plan zorgt niet voor verbetering. In tegenstelling tot wat wordt beweerd."

Handtekening
Ondanks de 500 bezwaren die zijn ingediend, zette Minister Schultz van Haegen haar handtekening gisteren onder het plan. "Alles kán, maar de optie die wij hebben gekozen is eigenlijk de allerbeste. Minder geluidsoverlast, minder fijnstof: in alle opzichten wordt het mooier", aldus de minister. "En Amstelveen is beter bereikbaar omdat er meer afritten komen en dat is weer goed voor de economische activiteiten."

Geen verbetering
De bewoners geloven niet in de verbetering en vinden het een kleine stap, terwijl het volgens hen tijd is om een grote sprong te nemen. De actievoerders hebben de hoop nog niet opgegeven en stappen naar de Raad van State om bezwaar aan te tekenen. "Wij vinden dat wij als burgers nét zo behandeld moeten worden, met een mooie tunnel, als de burgers van Maastricht of Gaasperdam. Dáár is het ook mogelijk", zegt Jet Smit. "Waarom moeten wij wél in deze omstandigheden blijven wonen?"

"Penny wise, pound foolish", noemt bewonersvertegenwoordiger Roy van Buren het huidige plan. "Ze gaan voor de kosten en niet voor de leefbaarheid van de mensen en dat is héél erg jammer."

Foto: NH / Eline Boshuizen