Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Bert Vuijsje presenteert boek over jazzheld Ado Broodboom

7 maart 2017, 20.35 uur · Aangepast 7 maart 2017, 21.29 uur · Foto: Joke Schot

AMSTERDAM Aanstaande zaterdag presenteert journalist Bert Vuijsje in het Bimhuis in Amsterdam zijn boek over jazzheld Ado Broodboom. Ado werd in de jaren vijftig en zestig beschouwd als dé Nederlandse jazztrompetist.

Ado is nu de negentig gepasseerd maar nog altijd een glasheldere verteller, vol sterke anekdotes uit het muzikantenleven. Samen met journalist en jazzkenner Bert Vuijsje heeft hij een biografie, genaamd Ado Broodboom Trompet, in de ik-vorm geschreven.

Ligakoeken en klompen
Als zoon van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader wordt Ado "opgevoed met Ligakoeken en klompen". Zijn medescholieren van de lagere school in Amsterdam-Noord schelden hem uit voor "neger", maar als hij tientallen jaren later met saxofonist Kid Dynamite speelt, voelt hij zich toch buitengesloten. "In zijn ogen was ik helemaal geen Surinamer", zegt Ado.
 
Trompet
Op twaalfjarige leeftijd ontdekt de jazzheld de trompet. Op het Conservatorium in Amsterdam groeit hij langzaam uit tot een begaafd muzikant. In de jaren vijftig wordt hij tot drie keer toe in jazzblad Rhythm tot beste trompettist uitgeroepen. 
 
Andere schrijvers waren ook lovend over Ado. Zo schreef Remco Campert: "Trompet? Dat was Ado Broodboom."