Start van hoofdcontent

HEILOO

nl

Nieuwe nier voor Carmilla uit Heiloo: ''Het leven ziet er nu heel anders uit''

8 maart 2017, 16.30 uur · Aangepast 8 september 2020, 14.09 uur · Door Redactie

HEILOO Na veel tegenslagen lacht het leven nierpatiënt Carmilla Corporaal uit Heiloo eindelijk weer toe. Ze deed vorig jaar een wanhopige oproep op Facebook: of iemand een nier wilde doneren. Dat ging op het laatste moment niet door. Nu heeft ze via de wachtlijst toch een nieuwe nier gekregen. "Ik hoef nu niet meer aan dat afschuwelijke dialyseapparaat. Het voelt als een bevrijding."

Want het dialyseren beheerste haar leven. Carmilla is blij dat ze daar nu vanaf is. Dat terwijl ze de hoop op snel succes al opgegeven had. De verrassing was dan ook groot toen ze eind januari gebeld werd door het ziekenhuis dat er een geschikte nier klaar lag. "Die bleek uiteindelijk toch niet goed genoeg", vertelt Carmilla. Een week later was er weer een geschikte nier beschikbaar. "Na lang wachten werd ik toen opgeroepen voor de operatie. Toen hebben we wel even staan gillen van blijdschap." 

Facebook
Het verschil met vorig jaar kan niet groter zijn. Na een wanhopige oproep op Facebook, die tienduizenden keren gedeeld werd, was er eindelijk een geschikte donor gevonden. Het leek een perfecte match maar dat was het uiteindelijk toch niet. Er zitten te veel antistoffen in het lichaam van Carmilla, waardoor de nier na transplantatie zou worden afgestoten. De teleurstelling is groot: "Je zit bij zo'n arts en je denkt: nee, nee, nee. Je wilt het eigenlijk niet geloven."

Lees ook: Carmilla (47) vindt nierdonor na Facebookoproep: "Het is onwerkelijk"

Carmilla heeft nu een nier via de wachtlijst gekregen. Toch heeft ze geen spijt van haar oproep op Facebook. "Van de mensen die zich bij mij hebben gemeld om een nier af te staan daar zijn er drie bij die hun nier aan iemand anders hebben gedoneerd. Dat is natuurlijk fantastisch. Ik denk ook dat het heel goed is dat er meer aandacht is gekomen voor het probleem."

Nieuw leven
Voor Carmilla betekent haar nieuwe nier een nieuw leven. "Ik merk dat ik frisser ben in mijn hoofd en bij het wandelen merk ik dat ik minder snel vermoeid ben. Ook hoop ik in de toekomst weer te kunnen werken en te kunnen sporten. Het leven ziet er heel anders uit nu."

NH/Tom Jurriaans