Noord-Holland

Politiehelikopterpiloot vertelt: "Ik heb het mooiste kantoor ter wereld"

7 maart 2017, 21.53 uur · Aangepast 7 maart 2017, 23.20 uur · Foto: Politie

Whatsapp

SCHIPHOL-OOST Groot feest bij de politie deze week, want de politiehelikopter heeft 25.000 veilige vlieguren gemaakt. Iemand die daar alles van weet is politiepiloot Edwin. Hij vloog sinds 2013 maar liefst 900 uren.

"Ik zeg wel eens, ik heb het mooiste kantoor van de wereld", vertelt Edwin aan NH. "Elke dag in de helikopter is weer anders: een overval, een vermissing, een brand of een achtervolging, ik heb het allemaal meegemaakt."

Edwin is zoals hij zelf zegt "gewoon begonnen op de straat." Toen hij de kans kreeg om als waarnemer achterin de helikopter mee te werken, greep hij deze kans met beide handen aan. Om vervolgens zelf de pilotenopleiding te doen en in 2013 als volwaardig helikopterpiloot bij de politie aan de slag te gaan. 

Spanning en sensatie
Zijn baan klinkt natuurlijk heel spannend en dat is het ook. Toch is een iets minder spannende, maar erg lachwekkende situatie hem het meest bijgebleven. "We kregen een melding dat er een man aan het raam van een gebouw zou hangen", zegt hij. "Toen we in de buurt van het gebouw vlogen, zagen we dat dat inderdaad het geval was. De man klom van raam naar raam als een soort acrobaat."

Lees ook: Herman vliegt al 22 jaar met de traumahelikopter: "Sommige dingen vergeet je nooit"

Waar de politie eerst denkt aan een inbreker, blijkt de vork toch anders in de steel te steken. "Een agent op straat is de woning binnengegaan en kwam erachter dat deze van een vrouw was die net bijna betrapt was in een wel heel ongemakkelijke situatie", vertelt Edwin. "Haar man kwam thuis, terwijl ze met haar minnaar in de woning was. Die is vervolgens uit het raam gevlucht."

Veiligheid waarborgen
Edwin is trots op het aantal vlieguren dat hij en zijn collega's nu hebben behaald. "We vliegen allemaal zo'n 300 uren per jaar, op acht helikopters", zegt hij. "En we zijn niet de enigen die dit prachtige aantal vlieguren mogelijk hebben gemaakt. We hebben onze eigen technische dienst. Die inspecteren de helikopters na elke 50 vlieguren en waarborgen zo onze veiligheid."

Whatsapp