Ga naar Content
Noord-Holland

Uitgezette 'Canadees' zet voet op Nederlandse bodem

7 maart 2017, 12.19 uur · Aangepast 6 juni 2017, 13.19 uur
Door: · Foto: Cheknews

SCHIPHOL De 59-jarige Len van Heest is aangekomen op Schiphol. De geboren Nederlander heeft z'n hele leven in Canada gewoond, maar heeft dat land nu moeten verlaten vanwege een misdrijf dat hij in z'n jeugd heeft begaan. Mensen die op dezelfde vlucht als Van Heest zaten, hebben bevestigd dat hij aan boord was.

Toen hij acht maanden was, nam z'n moeder hem mee naar Canada. Daardoor heeft Van Heest weinig van zijn geboorteland meegekregen. Zo kent hij hier niemand en spreekt hij de Nederlandse taal niet. Zijn moeder vroeg echter nooit de Canadese nationaliteit aan.

Door een nieuwe wetgeving is hij nu het land uitgezet. Iedere niet-Canadees die ooit in Canada is veroordeeld tot een celstraf van minimaal zes maanden moet het land uit. Van Heest is in z'n jeugd veroordeeld voor wapenbezit, mishandeling en bedreiging en heeft daarvoor negen maanden vastgezeten in een Canadese gevangenis.

Verzoek werd afgewezen
Omdat hij zijn 81-jarige moeder helpt bij het huishouden heeft Van Heest nog geprobeerd om op humanitaire gronden zijn uitzetting te voorkomen  Ook bepleitte dat zijn criminele gedrag het gevolg was van een bipolaire stoornis, die gekenmerkt werd door hevige stemmingswisselingen. Hij zou die inmiddels onder controle hebben. De Canadese overheid wees zijn verzoek echter af.

Tegen de Canadese website Cheknews reageerde Van Heest emotioneel. "Ze sturen me naar een vreemd land. Ze nemen m'n moeder van me af, en al m'n vrienden. Ik ben kapot." 

Lees ook: Leger des Heils biedt uitgezette Canadese Nederlander bed aan

Wat er nu hem Van Heest gaat gebeuren, is onbekend. Hij kan ingaan op het aanbod van het Leger des Heils; zij hebben een bed voor hem klaargezet. Hij kan ook besluiten om zijn eigen weg te gaan. 

 
Foto: Chek News