Ga naar Content

Annet streed ruim 12 jaar tegen komst bedrijventerrein: "Geheimhouding houdt burgers bewust buiten de deur"

BERKHOUT Door de vele geheimhoudingen door overheden wordt het voor burgers steeds lastiger om te controleren wat hun volksvertegenwoordigers doen. Annet Wood uit Berkhout kan daarover meepraten. Samen met dorpsgenoten streed ze 12,5 jaar tegen de komst van bedrijventerrein Distriport. En dat ging niet zonder slag of stoot.

Van onze verslaggevers Joost Lammers en Maarten Edelenbosch

Talloze WOB-verzoeken, bezwaarschriften, hoorzittingen en zelfs vijf rechtszaken waren er voor nodig om de muur van geheimhouding bij de provincie Noord-Holland en de gemeente Koggenland te doorbreken. Maar de tegenstanders, verenigd in de actiegroep Berkhout is Boos, weigeren op te geven. "Het vervelende is dat je jaren onderweg bent voordat je die stukken hebt die je nodig hebt. Zo hebben we uiteindelijk een rapport over de nut en noodzaak boven tafel gekregen waaruit bleek dat Distriport helemaal niet nodig was. Dat is zelfs nooit overhandigd aan raadsleden."

Waarheid op tafel
Wood twijfelt er niet aan wat de redenen zijn geweest om stukken geheim te verklaren. "Burgers worden bewust buiten de deur gehouden. Wij moeten toch niet alles weten. Als er een rapport is dat een bedrijventerrein niet noodzakelijk is en je wil het toch doordrukken, dan mogen wij dat toch niet weten. Probeer de mensen maar te vertragen zodat ze stukken niet in handen krijgen." Ze vindt het schandalig dat de transparantie ver te zoeken is en het burgers zo moeilijk wordt gemaakt. "Stop er eens mee en leg de waarheid gewoon open op tafel."

Buiten de deur
In een reactie laat de gemeente Koggeland weten dat de geheimhoudingen 'niets te maken hebben met het buiten de deur houden van burgers'. "Het heeft te maken met een zorvuldige voorbereiding van afspraken, contracten en overeenkomsten die ook de belangen van derden raken."

Lees ook: Gemeenten en provincie houden honderden stukken geheim voor burgers

"Het is belangrijk dat bestuurders zoveel informatie verstrekken aan burgers. Maar als dat nog niet kan, moet de gemeenteraad hun controlerende taak kunnen doen en goed geïnformeerd zijn. Dat is in het geval van Distriport ook gebeurd.  Dat het bedrijventerrein niet wordt ontwikkeld is een gevolg van de economische situatie en de wens om het overschot van bedrijventerreinen te verminderen, en dus niet door het openbaar worden van geheime documenten."

Foto: Distriport