Ga naar Content

Haarlemmers halen alles uit de kast om geliefde stadsstrand de Oerkap te behouden

HAARLEM Haarlemmers zijn boos. Hun geliefde stadsstrand de Oerkap, inclusief oude drijfriemenfabriek die op het terrein staat, gaat wellicht verdwijnen en daar zijn ze het niet mee eens. De gemeente wil het terrein en de oude fabriek van de hand doen, omdat het in slechte staat verkeert.

Zowel muzikanten die repeteren in de oude drijfriemenfabriek als liefhebbers van het stadsstrand doen hun uiterste best om het terrein van de Oerkap in Haarlem te behouden zoals het is. Tal van Haarlemse bands zoals Sue The Night en Chef'Special repeteren met grote regelmaat in de oude drijfriemenfabriek.

Hun repetitieruimte komt in de toekomst dus in andere handen. "Dan gaat er weer een stukje verloren aan de grote corporaties, weet je wel", aldus Suus de Groot van Sue The Night. "Het is hier juist zo'n gave plek, omdat het ook voor de 'normale mensen' toegankelijk is."

'Stop Uitverkoop Oerkap'
Liefhebbers van het stadsstrand op hetzelfde terrein maken zich erg zorgen over wie het terrein zal kopen. "Onze grootste angst is dat er een projectontwikkelaar met het meeste geld komt die dan dit hele strandje opruimt", zegt Iskandar Serail. Serail heeft samen met zijn vriendin de Facebookpagina 'Stop Uitverkoop Oerkoop' opgezet om de verkoop tegen te houden.

Verantwoordelijk wethouder Jeroen van Spijk begrijpt de zorgen wel: "Ik kom hier zelf ook regelmatig". Maar tegelijkertijd ziet hij geen andere mogelijkheid dan de verkoop. "We moeten het nu wel kwijt, de staat van het pand is niet goed, dus er moet nu wat gebeuren."