Ga naar Content
Noord-Holland

Ouders dode baby strijden al jaren om informatie over fatale bevalling in Tergooi

4 maart 2017, 14.44 uur · Aangepast 4 maart 2017, 15.52 uur
Door: · Foto:

BLARICUM Konrad en Paulien (35) van Eck verloren in 2013 bij de geboorte hun dochter Charlotte in het Tergooi ziekenhuis in Blaricum. Ze verwijten het ziekenhuis dat het de werkelijke oorzaak in de doofpot probeert te stoppen.

Charlottes hartslag duikt vroeg in de bevalling naar beneden en ze moet met een spoedkeizersnede ter wereld komen, schrijft Het Parool. Maar Konrad en Paulien krijgen te horen dat de verantwoordelijke gyneacoloog niet beschikbaar is omdat hij bij een andere operatie 'vaststaat'.

Als de gyneacoloog uiteindelijk zijn handen vrij heeft om de spoedkeizersnede uit te voeren, is het eigenlijk al te laat. Charlotte overlijdt een dag later, volgens de gyneacoloog uiteindelijk aan een acute en totale loslating van de placenta zonder voortekenen.

Konrad en Paulien geloven dat niet. "Iedere gyneacoloog weet: bij acute totale loslating van de placenta zonder voortekenen is de baby dood, dan kun je niks meer doen. Dat was bij ons niet het geval."

Informatie
Konrad en Paulien proberen de onderste steen boven te krijgen. Een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) wordt afgewezen. "Ik vind het vreemd dat informatie wordt achtergehouden. Mijn dochter is dood. Waarom krijgen wij het calamiteitenrapport niet?"

Ook hebben ze onafhankelijke experts ingezet om de catastrofale bevalling te analyseren. Een hoogleraar verloskunde constateert dat er 20 tot 30 kostbare minuten verspild zijn en dat de beslissing om een spoedkeizersnede te doen 45 minuten te laat kwam. De verloskundige kan dat niet, daar is een gyneacoloog voor nodig. Maar die zat dus 'vast' bij een niet-spoedeisende operatie. 

Doofpot?
Het stel vermoedt een doofpot. "Charlotte was een sterke baby die vocht voor haar leven. Dat Tergooi zo nadrukkelijk kiest voor een acute en totale loslating van de placenta, roept de verdenking op dat vanaf het begin wordt ingezet op 'dit moeten we gladstrijken'."

Ook andere handelingen van het ziekenhuis wekken die indruk bij Konrad en Paulien. De oorspronkelijke conclusie stelt dat er 'geen verklaring is voor de plotse nood bij de foetus'. De verantwoordelijke gyneacoloog - die de operatie helemaal niet heeft gedaan - belt later met de patholoog dat die conclusie moet worden aangepast naar acute totale loslating van de placenta zonder voortekenen.

Het Tergooi laat aan de krant weten dat het naar aanleiding van de dood van Charlotte zijn procedures heeft aangescherpt. Zo is er nu 24 uur per dag een operatieteam dat gyneacologische spoedoperaties binnen 15 minuten kan starten.

Affaires
Het Tergooi ziekenhuis in Blaricum en Hilversum kwam de laatste jaren vaker in opspraak. Zo erkende het Tergooi dat het ziekenhuis fouten had gemaakt bij de dood van hockeyer Rogier Mooij (21) in 2014. Later betaalde het ziekenhuis zwijggeld aan de nabestaanden.

In 2010 rolde een patiënte onder narcose door onoplettendheid bij medewerkers van een operatietafel en kwam op haar hoofd terecht. Zij bezweek later aan de gevolgen van die val.