Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Steeds meer kleine kinderen hebben blijvende gehoorschade

3 maart 2017, 10.17 uur · Aangepast 3 maart 2017, 11.56 uur
Door: · Foto:

NH PEILT Steeds meer jonge kinderen hebben nu al last van blijvende gehoorbeschadiging. KNO-artsen vinden dat kinderen te makkelijk met een koptelefoon voor de TV worden gezet. Moeten ouders het gebruik van koptelefoon en oortjes verbieden bij hun kind?

Tere oortjes kapot door oortjes
KNO-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam ziet regelmatig kinderen van amper tien jaar, in zijn wachtkamer met onomkeerbaar gehoorverlies. "De oortjes van mobiele telefoons, evenals koptelefoons, waarmee peuters en kleuters door hun ouders bij de tv worden geparkeerd maken heel wat tere binnenoortjes kapot", zegt hij in de Telegraaf.
 
Online hoortest
Eén op de vijf jongeren, tussen de 12 en 25 jaar die een online hoortest deed, scoort niet goed. Dat bleek vorige week uit analyses van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze keken naar de onderzoeksresultaten van 2015. 
 
Meer slechthorenden
KNO-artsen denken dat het aantal slechthorenden de komende jaren versneld zal toenemen. Nederland telt nu anderhalf miljoen slechthorenden. Vooral mensen van 50 jaar en ouder hebben steeds vaker gehoorproblemen, wat kan leiden tot stress en depressie. Dat nu ook steeds meer jonge kinderen met gehoorproblemen kampen maakt het probleem extra groot.
 
Wat vind jij?
Moeten ouders hun kinderen met strenge maatregelen beschermen tegen gehoorschade, of is het tegenwoordig onmogelijk om een kind z’n koptelefoon te verbieden?
 
NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]