Ga naar Content
Noord-Holland

Bloemendaalse predikant in actie tegen Geert Wilders: "Kerk moet tegenwicht bieden aan cynisme PVV"

1 maart 2017, 20.18 uur · Aangepast 1 maart 2017, 20.34 uur
Door: · Foto: Shutterstock / Facebook

BLOEMENDAAL De Bloemendaalse predikant Ad van Nieuwpoort heeft in een ingezonden brief in Trouw stevige kritiek op PVV-leider Geert Wilders geuit. "Koran vergelijken met Mein Kampf gaat elk politiek debat te buiten."

Van Nieuwpoort is blij dat de tijden voorbij zijn dat de kerk haar leden van stemadvies voorzag. "Maar betekent dit nu dat de kerk haar mond moet houden als er politici opstaan die zich in alle opzichten keren tegen waar het in het Bijbelse verhaal over gaat?", vraagt Van Nieuwpoort zich af, waarna hij zelf het antwoord geeft: nee.

Hij heeft het over de PVV en diens leider en enige lid Geert Wilders. "Een partij die niet alleen de grondwet aan haar laars lapt, maar ook met tal van valse vooringenomenheden angst, verdeeldheid en haat zaait. Gebedshuizen ‘Nazi-tempels’ noemen, de Koran vergelijken met ‘Mein Kampf’ en hele bevolkingsgroepen neerzetten als potentiële terroristen gaat elk redelijk politiek debat te buiten."

Ontwrichtend
"Doet een kerk deze mensen recht wanneer zij hen met groot pastoraal begrip bejegent? Of zal zij juist deze mensen attent moeten maken op de ontwrichtende ideologie die deze partij voorstaat? En zal ze moeten laten zien dat een stem op de PVV een stem voor chaos en destructie betekent die uiteindelijk de kiezer niet ten goede zal komen?"

Van Nieuwpoort vindt dat de kerk zich moet laten horen. "De kerk [...] zal heel nadrukkelijk haar stem moeten verheffen tegen een beweging als de PVV. Laten we [...] met veel passie, creativiteit en humor tegengif bieden tegen cynisme, haat en verdeeldheid. Dat is de roeping van de kerk als zij tenminste nog enigszins het verhaal van Mozes en Jezus serieus wil nemen."