Noord-Holland

NL
V

Europees Hof: 'proces marteldood Schagenaar moet over'

28 februari 2017, 20.00 uur · Foto: NH

ENKHUIZEN Het proces over de marteldood van Schagenaar Paul Epskamp moet over. Dat heeft het Europees Hof beslist. Ab H. (69) uit Enkhuizen, de man die als enige verdachte in de zaak is veroordeeld, is blij dat hij alsnog zijn onschuld kan bepleiten.

Dat meldt onze mediapartner NZG-Journalisten. Volgens het hof heeft de Nederlandse staat H.'s recht op een eerlijk proces geschonden. Justitie had hem in 2010 in de gelegenheid moeten stellen om bij zijn proces in hoger beroep in Amsterdam aanwezig te zijn. 

Lees ook: Justitie laat verdachte van marteldood lopen

De Enkhuizer kon daar niet bij zijn omdat hij toentertijd in Noorwegen een straf van 5,5 jaar uitzat voor hulp bij het transport van 46 kilo hasj. Dus werd Ab H., één van de zakenpartners van Paul, bij verstek veroordeeld tot acht jaar voor gijzeling, marteling en de daarop volgende dood van Paul Epskamp uit Schagen.

Hartaanval
Schagenaar Paul Epskamp stierf in 2005 aan een hartaanval nadat folteraars in zijn knieschijven boorden. Dat deden ze omdat ze Paul ervan verdachten een grote hoeveelheid hasj te hebben gestolen.

In augustus 2013 wordt Ab H. uitgeleverd naar Nederland, en hoort hij van de streek die hem is geleverd. Hij had er alles voor over gehad om in de hoofdstad te vertellen dat hij onschuldig is.

Lees ook: Ze hadden de moordenaars van mijn broertje al lang kunnen hebben"

"Dat kwam de Nederlandse autoriteiten niet goed uit. Ze hadden de nabestaanden van Epskamp beloofd dat iemand zou worden gestraft voor de misdaad en dus moest ik weg blijven", zegt H. Hij vecht al vier jaar voor heropening van het onderzoek.

Rehabilitatie
H. krijgt nu wel de kans op rehabilitatie. Door het definitieve vonnis van het Europees Hof kan Nederland niet meer onder een herziening uit. Volgens raadsman Niek Hendriksen uit Purmerend is het een bijzonder vonnis. "Nederland wordt maar heel zelden veroordeeld voor schending van de mensenrechten."

Een herziening van de zaak wordt binnenkort aangevraagd door Ab H. en zijn advocaat.