Ga naar Content
Noord-Holland

College Bergen houdt vast aan woonverbod manegehoudster: "Ik ben razend"

28 februari 2017, 19.44 uur · Aangepast 28 februari 2017, 20.20 uur
Door: · Foto: NH

EGMOND-BINNEN Als het aan de gemeente Bergen ligt komt er geen oplossing voor het woonprobleem van manegehoudster Ingrid Schouw uit Egmond-Binnen. Gemeentebelangen en VVD hadden diverse oplossingen aangedragen om Schouw uit de brand te helpen, maar de gemeente volhard in haar besluit. ''Dit is echt niet te geloven'', aldus Schouw. 

Ingrid Schouw woont al ruim tien jaar boven haar manege De Duinrand in Egmond-Binnen. In 2014 kreeg ze van de gemeente Bergen te horen dat ze niet langer in de inpandige bedrijfswoning mocht wonen omdat er geen woonbestemming op het pand zit. 

Lees ook: "Meerdere oplossingen voor woonverbod manegehoudster Egmond"

Schouw verzet zich al bijna drie jaar tegen dat besluit. De paarden kunnen 's nachts niet zonder toezicht en er wordt volgens haar al bijna dertig jaar boven de manege gewoond. Volgens de VVD en Gemeentebelangen kan het probleem worden opgelost door een gedoogbeschikking af te geven, een tijdelijke omgevingsvergunning te verlenen of het bestemmingsplan te herzien. 

Maar het college houdt vast aan de regels. "Het landelijk gebied is een belangrijk onderdeel van onze gemeente. Iedereen hecht waarde aan het natuurlijke en open karakter van dit gebied en het is de taak van de gemeente om hier zorgvuldig mee om te gaan." 

Lees ook: Manegehoudster die na jaren niet meer boven paardenpension mag wonen, start petitie

Razend
"Het slaat als een tang op een varken", zegt een furieuze Ingrid Schouw. Zij heeft vandaag een brief gekregen van de commissaris van de Koning, Johan Remkes. Daarin staat dat er zeker een oplossing mogelijk is. De manege is per 1 maart aangewezen als bestaand stedelijk gebied. En in dat gebied mag wel degelijk gewoond worden. De gemeente kan dus toestemming geven maar het lijkt volgens Schouw een principekwestie. "Ik ben razend, ze gunnen het me gewoon niet."