Ga naar Content

'Open wond' in centrum Monnickendam: terrassen nog lang niet zomerklaar

MONNICKENDAM Al maanden ligt de Kademuur in het historische centrum van Monnickendam er als een bouwput bij. De reden: een slepende ruzie tussen de gemeente en de aannemer. Ondernemers zijn boos over de trage gang van zaken en vrezen voor hun inkomsten.

Morgen begint het officiële terrasseizoen, maar voor de cafés en eettentjes ziet het er voorlopig niet naar uit dat de tafels buitengezet kunnen worden. Rick Schröder van café De Koperen Vis kijkt mismoedig door een hek van het bouwterrein naar een grote hoop zand. "Hier had morgen een terras moeten staan", verzucht hij.

Ook de snackbar en de ijssalon zullen voorlopig geen vol terras hebben. Niet alleen vanwege het weer, maar ook vanwege het uitzicht op een hijskraan en een mobiel toilet. "Als we in april geen terras kunnen neerzetten, hoop ik wel op compensatie van de gemeente." Schröder ziet liever dat de puinhoop verdwijnt, maar hij heeft er weinig vertrouwen in.  

Retentierecht
Laura Bromet van de gemeente Waterland verzekert haar best te gaan doen om zo snel mogelijk met een nieuwe aannemer de open wond in het centrum dicht te gooien. Maar dan moet eerst het retentierecht van de huidige aannemer van het bouwterrein af. "Tot die tijd kunnen wij niets doen."

Foto: NH