Noord-Holland

NL
V

Haarlemmers zetten vlaggetjes in tegen meeuwenoverlast

28 februari 2017, 14.10 uur · Aangepast 28 februari 2017, 14.30 uur · Foto: David Efdé

HAARLEM Een opvallend initiatief om de meeuwenoverlast in Haarlem tegen te gaan: bewoners van de Kleverparkbuurt hebben vlaggetjeslijnen op hun daken gespannen in de hoop dat de meeuwen ergens anders hun nest zullen bouwen.

Het voorjaar staat voor de deur, wat betekent dat het broedseizoen is geopend. Op verschillende gebouwen, zoals de Ter Cleeffschool, zijn enige tijd geleden netten gespannen om te voorkomen dat de beesten zich er nestelen. Maar nu zoeken de dieren hun heil op de platte daken van omliggende woningen. 

Lees ook: Onderzoeker neemt het op voor meeuwen: "Ik geloof niet dat mensen bedolven worden onder stront"

Veel bewoners besloten daarop ook netten te spannen over hun dak, maar omdat het een dure aangelegenheid is, zijn veel daken nog altijd vrij toegankelijk voor meeuwen. David Efdé, sinds drie jaar bewoner van de wijk, bedacht toen een veel goedkopere oplossing: vlaggetjeslijnen.

Sinds David in de stad woont, wordt hij geplaagd door krijsende meeuwen die hem 's nachts uit zijn slaap houden. Hij liet het er niet bij zitten en richtte de Facebookgroep Stop Meeuwenoverlast Kleverparkbuurt op. Met een paar buurtbewoners hield hij ook een flyeractie om andere bewoners te wijzen op het probleem en de oplossingen. 

Nu in actie komen
"We merken dat het idee met de vlaggetjes aanslaat, maar nog altijd hebben veel mensen geen maatregelen hebben getroffen. Het is belangrijk om nu al in actie te komen, anders is het te laat", vertelt hij aan NH. Hij snapt dat niet iedereen het dak op kan of durft, maar ook daar is geen nood aan de man. De buurtbewoners helpen elkaar om de daken meeuwenproof te maken met de vlaggetjes. 

Lees ook: Haarlem en Alkmaar mogen meeuwen bestrijden

Behalve netten of vlaggetjes te spannen, is het volgens David ook belangrijk om oude meeuwennesten te verwijderen, te zorgen dat je dak goed schoon is en zelf regelmatig op je dak te komen. Ook kun je aantrekkelijke broedplekken zoals de luwte van een schoorsteen, bedekken met kippengaas. "Doe het nu. Meeuwen zijn beschermde vogels en van de nesten moet je afblijven. Zit een meeuw eenmaal te broeden, dan mag je niets meer doen."  

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen krijsende meeuwen? Vier tips