Ga naar Content
Noord-Holland

Nabestaande over beeldenroof: "Dit verwacht je niet op een begraafplaats"

27 februari 2017, 18.39 uur · Aangepast 27 februari 2017, 19.44 uur
Door: · Foto: Shutterstock

BEVERWIJK Weduwnaar Rens Clarissen (72) uit Beverwijk is boos. Dagelijks verzorgt hij nauwgezet de graven van zijn zoon en vrouw op begraafplaats Duinrust in Beverwijk, maar eerder deze maand ontdekte hij dat er een beeldje was gestolen. "Dat verwacht je niet op een begraafplaats."

"Ik veegde met m'n hand de druppels van de foto's", vertelt hij over het moment waarop hij de grafschennis ontdekte. Wat bleek? De dieven of vandalen hadden het bronzen roodborstje dat met schroeven op de grafsteen was bevestigd afgebroken en meegenomen. 

Lees ook: Vandalen plunderen begraafplaatsen: "Op z'n sterfdag zag ik de vernielingen"

Clarissen is niet de enige gedupeerde. De afgelopen weken loopt het aantal nabestaanden dat aangifte doet gestaag op, zo blijkt uit dit politiebericht op Facebook. Beheerder Vincent Schram erkende zaterdag tegen NH dat het laatste tijd schering en inslag is. 

"Ze halen vooral de ornamentjes eraf", vertelt Clarissen over de werkwijze van de dieven. "Heel grote dingen nemen ze niet mee, maar wel dingen die je in een boodschappentas kunt doen. Als je dan iemand met zo'n tas ziet lopen, vertrouw je het niet meer."

Lees ook: Opnieuw beelden geroofd van begraafplaatsen in de IJmond

Clarissen heeft geen flauw idee wat het motief is. "Vandalisme is het niet, want het ornamentje is op een nette manier afgebroken. De steen is niet beschadigd. Je ziet nu alleen de puntjes waar de schroefjes hebben gezeten."

Kruimeldief
Is het dieven dan te doen om het brons? Beheerder Schram denkt dat het inderdaad een kruimeldief is. Hij vermoedt echter dat de ornamentjes niet veel opleveren, als het de dief al lukt om ze te verkopen. "Want een ijzerhandelaar zal zich ook achter z'n oren krabben."

Voorlopig is Clarissen niet van plan om een nieuw beeldje op de graven van zijn vrouw en zoon te bevestigen. "Dan kan ik wel iets terugzetten, maar voor ik het weet is het weer weg."