Ga naar Content

Wies Hermes (96) hielp de Februaristaking in Zaandam te organiseren: “Als je de Duitsers een hak kon zetten dan deed je dat”

ZAANDAM De Februaristaking, het protest tegen de Jodenvervolging dat 76 jaar geleden ook in Zaandam plaatsvond, werd vandaag herdacht. Wies Hermes was twintig jaar toen ze meehielp de staking te organiseren.

"Als je de Duitsers een hak kon zetten dan deed je dat", grinnikt de 96-jarige Wies Hermes uit Zaandijk. Ze zat 76 jaar geleden met twee andere meiden in de telefooncentrale van de Zaanse Kamer van Koophandel. "We kregen een telefoontje van een Amsterdamse telefoniste die vroeg of we ook meededen met de staking. Nou, toen zijn we natuurlijk gaan bellen.”

Industrie plat
In een uur belden Wies en haar collega’s alle grote Zaanse bedrijven. "Honig, Verkade, Duyvis”, somt ze op. Al snel was de grote Zaanse industrie tot stilstand gekomen.

De communisten hadden ondertussen ook niet stil gezeten en de Dam in Zaandam stroomde vol met mensen, tot groot ongenoegen van de Duitsers. "We wisten wel in ons achterhoofd dat het gevaarlijk was, maar daar dacht je eigenlijk niet over na.”

Herdenking
Wies kan niet langer bij de herdenking zijn. Wel is ze blij dat de staking nog steeds herdacht wordt. "Die dingen moet je blijven herdenken, vooral in de tegenwoordige tijd, met discriminatie en zo." Op de vraag of ze het weer zou doen twijfelt ze geen moment: "Ik zou het weer gedaan hebben."