Ga naar Content
Noord-Holland

Stormchaser reed Doris achterna: "Verdorie, toch IJmuiden moeten doen"

24 februari 2017, 10.39 uur · Aangepast 27 februari 2017, 18.29 uur
Door: · Foto: Vortex-1

HOORN Een dag nadat Doris over onze provincie raasde, is de storm nog steeds het onderwerp van gesprek. Zeker ook bij Sven Simcic, stormchaser van beroep. Wat bezielt deze man met Hoornse wortels om het oog van de storm op te zoeken?

"Als klein kind was ik al gefascineerd door het weer. Toen ik jong was heb ik een keer een blikseminslag in de buurt meegemaakt", vertelt Simcic (32) aan NH. "Als 11-jarige jongen ging ik toen als een soort Sherlock Holmes op pad met een vergrootglas om te kijken wat er precies was gebeurd."

Naarmate de jaren verstreken, werd zijn interesse in extreem noodweer alleen maar groter. "Dan word je ouder en krijg je geld en een rijbewijs. Dan heb je de middelen. Eerst heb ik jarenlang gewoon leuk achter de storm aangereden. Sinds twee jaar doe ik het professioneel."

Het verhaal loopt onder de video door

abc5media_youtube_0

Lees ook: VIDEO: Storm jaagt fiets het Spaarne in

Simcic, die ook als brandweerman werkt, heeft zijn eigen stormchasebedrijf opgericht, Vortex-1. Als er ergens in Nederland of in België, Franrijk of Duitsland een storm op komt zetten, gaat hij er met zijn vriendin in zijn speciale 4x4 op uit. Als de auto is ingeladen met genoeg eten en drinken, alle batterijen zijn opgeladen en de tank weer vol is, gaan ze de weg op. 

Met behulp van het geavanceerde mobiele weerstation ('dat heeft het KNMI niet eens') dat hij op het dak van de fourwheeldrive heeft gemonteerd, zoekt Simcic dan de perfecte plek om de storm vast te leggen. Aan de hand van gegevens over de windsnelheid en hoge- en lagedrukgebieden, rijdt hij voor de storm uit. 

Lees ook: Westerstorm teistert provincie, veel schade maar weinig gewonden

Kick
Met een beetje mazzel belandt hij zo in het epicentrum van woeste stormen. Dat geeft een kick en boort adrenaline aan. "De snelheid, de dynamiek, de kracht van de natuur: dat is wat het zo mooi maakt."

Een dag nadat Noord-Holland kennismaakte met Doris, kijkt hij er met plezier op terug. Eén minpuntje: hij had in IJmuiden moeten gaan staan en niet in Hoek van Holland, waar het weerstation hem naar toe 'stuurde'. 

Lees ook: Dak in Julianadorp vliegt eraf door de storm: "Je hoopt dat dit je nooit overkomt"

'Verdorie, toch IJmuiden moeten doen'
Lachend: "De weersmodellen waren voor Hoek van Holland nog mooier namelijk. Maar niets is zo veranderlijk als het weer natuurlijk. Je weet het nooit. Ik baal wel een beetje. In Hoek van Holland hadden we een piek van 106 kilometer per uur, in IJmuiden 120 kilometer per uur. Nu denk ik: verdorie, we hadden toch IJmuiden moeten doen."

abc5media_youtube_1