Ga naar Content

Koperdieven slaan toe op begraafplaatsen: "Hele gezinnen worden kapot gemaakt"

IJMUIDEN De dieven die in IJmuiden koperen voorwerpen van begraafplaatsen roofden, namen ook het beeld van een vis op het graf van René van der End mee. Zijn nabestaanden zijn diep geschokt: "Onze gedenkplek is verpest."

Renés zoon Reinier van der End is diep getroffen door de diefstal van de koperen vis. Het graf van zijn vader was een plek waar de familie zijn jong gestorven vader in alle rust kon herdenken. "Dat wordt zo hard verpest, met zo veel pijn", zegt Reinier geëmotioneerd. "Met iets dat zo veel voor ons betekent, dat kun je gewoon echt niet maken."

Koperdieven
De nabestaanden van Reinier zijn niet de enigen die getroffen zijn door de grafrovers. Alleen bij Duinhof kwamen er de afgelopen twee weken al tien meldingen van diefstal binnen. Maar de koperdieven zijn in de gehele regio rondom Velsens gemeentelijk begraafplaats Duinhof actief. 

Lees ook: Koperen beelden geroofd van begraafplaats IJmuiden

Ook op de begraafplaatsen van Heemskerk en Beverwijk werden de laatste tijd veel voorwerpen gestolen. Samen komt het aantal meldingen op enkele tientallen. De politie heeft inmiddels al twintig aangiften binnen.

Persoonlijk leed
Achter die cijfers gaat veel persoonlijk leed schuil. "Je maakt er gewoon hele families en gezinnen echt mee kapot", vertelt Reinier van der End. Hij hoopt dat degene die de vis van zijn vaders graf roofde, ziet wat het teweeg brengt. "Dat die gewoon ziet dat hij hele gezinnen naar de klote maakt."

Foto: