Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

AED van Purmerendse school gestolen: "Wie wil er nou zo'n levensreddend apparaat stelen?"

22 februari 2017, 19.59 uur · Aangepast 23 februari 2017, 18.41 uur

PURMEREND Een automatische defribrillator (AED) van brede school De Kraal in Purmerend is met grof geweld uit de houder gehaald, meldde Stichting Reanimatie Purmerend afgelopen maandag. Met het vervangen van de AED is het budget van de stichting die in Purmerend zorg draagt voor levensreddende apparaten, op.

Het heeft Tonia Tervoort van Stichting Reanimatie Purmerend maanden gekost om buiten de school defibrillatoren op te laten hangen, zodat er in noodgevallen altijd een AED in de buurt is. "Ik had deze school net overtuigd om hem buiten te hangen en dan gebeurt dit! Nu ben ik wel een beetje bang dat anderen ze misschien niet meer buiten willen hangen."

Lees ook: Jongeren slopen AED in flat in Nieuw-Vennep: "Dit kan levens kosten"

Dat de AED's onmisbaar zijn, bleek deze maand: zes mensen werden er al mee gereanimeerd. Daarom wordt er morgen meteen weer een nieuwe opgehangen. Maar als er opnieuw een wordt gestolen, is er geen geld voor vervangende apparatuur. "Zo'n ding kost 1.200 euro. Wij zijn maar een kleine stichting en na het kopen van een vervangende defribrillator is ons budget op."

NH