Start van hoofdcontent

VOLENDAM

nl

Boosheid in Volendam na Hitler-cartoon in Volkskrant

22 februari 2017, 11.55 uur · Aangepast 27 februari 2017, 18.37 uur · Foto: Volkskrant

VOLENDAM Een cartoon in de Volkskrant vanmorgen is niet in goede aarde gevallen bij veel Volendammers. Op de cartoon wordt Adolf Hitler afgebeeld in Volendammer klederdracht. Daarmee is de krant veel te ver gegaan, vinden Volendammers.

In het stuk van de Volkskrant wordt beschreven hoe de internationale media naar Geert Wilders kijken. Ook Volendam komt ter sprake, veel buitenlandse journalisten reizen naar het vissersdorp af vanwege het hoge percentage PVV-stemmers. The Guardian noemt Volendam een dorp van 'klompen, grachten, kaas en woede'. 

Social media
Bij het stuk staat een paginavullende cartoon van Martyn F. Overweel, waarop een gezin in Volendammer klederdracht te zien is. De vier gezichten zijn vervangen door het gezicht van Adolf Hitler. Op social media reageren Volendammers afkeurend. "Volgens mij is de @volkskrant een beetje aan het doorslaan hier", twittert John Jonk.

Ook advocaat Johan Mühren is niet te spreken over de cartoon. "Gaat verder alles nog goed met jullie, @volkskrant?", vraagt hij zich af. En: "Lijkt erop dat de Volkskrant Volendammers wegzet als fascisten. De Volkskrant -> Doei!"

Tekst loopt verder onder de tweet

Vandaag in de krant: Adolf Hitler in Volendammer kledingdracht. Gaat verder alles nog goed met jullie, @volkskrant? pic.twitter.com/0r8cO6roFx

— Johan Mühren (@JohanMuhren) 22 februari 2017

Brief
Op Facebook kondigen meerdere Volendammers aan hun abonnement op de krant op te zeggen. Peter Louter besloot direct een mail te sturen naar de krant. "Als Volkskrantlezer en woonachtig in Volendam constateer ik dat de Volkskrant hiermee een grens heeft overschreden die onvergeeflijk is."

Hij vervolgt: "Het is beledigend, smadelijk en lasterlijk. Het doet geen enkel recht aan de reden waarom Volendam relatief veel PVV-stemmers heeft." Louter vraagt de krant daarna excuses te maken aan de Volendamse bevolking.

Ook de VVD Edam-Volendam liet schriftelijk van zich horen. "Hiermee worden al onze inwoners weggezet als fascisten en dat is niet bepaald normaal. Wij vinden het onsmakelijk dat onze inwoners hiermee allemaal in een zeer foute hoek worden gedrukt."

Volgens mij is de @volkskrant een beetje aan het doorslaan hier. https://t.co/LKbnKvh6JM

— John Jonk ? (@Ins0mnia) 22 februari 2017

'Niet bedoeld als belediging'
Plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok zegt in een reactie dat het gaat om satire, maar beaamt dat het een tekening is die tot discussie kan leiden. "Maar het was zeker niet de bedoeling van de tekenaar om Volendammers te beledigen."

Volgens Klok probeert de cartoon juist te illustreren wat er in het artikel beschreven staat, namelijk dat er in buitenlandse media een overdreven beeld wordt geschetst als het over Nederland gaat. "De cartoon is dus ook een overdrijving." Klok heeft briefschrijver Peter Louter benaderd en voorgesteld zijn brief in de Volkskrant te plaatsen.

UPDATE: De burgemeester van de gemeente Edam-Volendam Lieke Sievers heeft contact opgenomen met de hoofdredacteur om aan te geven dat het beeld wat de cartoon schetst zowel Nederland als Volendam onrecht doet.