Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Meer incidenten met verwarde personen: Noord-Holland koploper

21 februari 2017, 16.02 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Het aantal incidenten met verwarde personen is in 2016 landelijk gestegen met bijna veertien procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In Noord-Holland vonden in 2016 de meeste incidenten plaats.

Dat blijkt uit cijfers van de politie. Die noemt de stijging van het aantal incidenten zorgelijk. "Behalve deze stijging hebben we ook de indruk dat de ernst van de incidenten toeneemt. Dit heeft impact op de omgeving en vraagt veel van politiemensen op straat", zegt politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg op de website van de politie.

Lees ook: Verwarde man klimt in zendmast

Het aantal voorvallen dat geregistreerd is door de Eenheid Amsterdam en Eenheid Noord-Holland is samen goed voor 13.284 incidenten in Noord-Holland in 2016. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van 2015. Toen waren er 12.405 voorvallen met verwarde personen.

Preventie
Volgens Aalbersberg moet er meer aandacht komen voor preventie. "We moeten voortijdig ingrijpen, niet pas als er sprake is van overlast of ernstiger problematiek. Ook is belangrijk dat deze mensen niet uit het oog worden verloren, om ernstiger leed voor de personen zelf en voor de samenleving te voorkomen."

Lees ook: Verwarde man steekt vrouw neer in woning

Landelijk gezien is er sinds 2012 jaarlijks een gemiddelde stijging van 14 procent te zien. In 2012 waren er in het hele land in totaal 44.400 incidenten. In 2016 zijn in totaal 74.875 voorvallen geregistreerd. Dat is een stijging van bijna 40 procent in de afgelopen vier jaar.

Lees ook: Politieauto's besmeurd met bloed bij aanhouding verwarde man

Eenheid Oost-Nederland staat met 13.260 incidenten met verwarde personen vorig jaar op de tweede plek. Eenheid Noord-Nederland registreerde 10.335 voorvallen in 2016 en komt daarmee op de derde plek te staan.