Ga naar Content

Alkmaarders fietsen ruim 2.000 euro bij elkaar voor lymepatiënt

ALKMAAR Ellen Klinkenberg uit Alkmaar lijdt aan de ziekte van Lyme. Een behandeling in Amerika is haar laatste redmiddel, maar die behandeling is ontzettend duur. Om geld op te halen werd er afgelopen weekend bij sportschool Victorie Plaze in Alkmaar gefietst voor het goede doel.

Onder leiding van sportinstructrice Merel Meinen fietsen honderdtwintig mensen geld bij elkaar voor Ellen Klinkenberg. Voor haar zit sporten er niet meer in. De ziekte van Lyme sloopt haar. In Nederland is ze uitbehandeld en haar laatste kans is een behandeling in Amerika. Daar is 50.000 euro voor nodig. "Het is mijn laatste kans, maar die moet ik wel met beide handen grijpen."

Slopend
De ziekte van Lyme kun je oplopen na een tekenbeet. Bij Ellen was lange tijd niet duidelijk wat ze onder de leden had, maar feit is wel dat de doktoren er te laat bij waren. Het gevolg is dat een normaal leven er niet meer bij is door ernstige vermoeidheid. "Uitgaan, sporten, werken: het gaat allemaal niet meer. Je bent totaal uitgeput. Daarnaast heb je gewrichtsklachten en verlammingsverschijnselen. Dat terwijl je er aan de buitenkant niets van ziet. Lyme sloopt alles, ook je buitenwereld. Mensen weten niet hoe ze met je om moeten gaan."

Het verhaal van Ellen raakt sportinstructrice Merel Meinen. Ze wilde graag wat doen om haar te helpen. En dus organiseerde ze een spinmarathon bij Victorie Plaza. "Wij zitten hier allemaal op zondag te fietsen. En dat is haar droom. Door een stomme tekenbeet lukt haar dat niet. Ik vind dat je dan niet stil kan blijven zitten. Je moet helpen."

Behandeling
Als de lessen klaar zijn wordt aan Ellen een cheque overhandigd. In totaal is er 2350 euro opgehaald. Een bedrag dat Ellen goed kan gebruiken. "Dit soort mensen moet je met een lampje zoeken. Geweldig dat al deze mensen zich belangeloos voor mij inzetten." Komende zaterdag vetrekt ze naar Amerika voor een eerste behandeling die uiteindelijk twee jaar duurt. "Ik kijk er ontzettend naar uit en vind het ook best wel spannend."

Op haar eigen crowdfundpagina is meer informatie te vinden over Ellen en haar strijd tegen de ziekte van Lyme.