Ga naar Content

Boswachter: “Schade vernieling theekoepel loopt in duizenden euro's"

OVERVEEN Het is nog niet zeker of de monumentale theekoepel op landgoed Elswout weer helemaal in oude glorie hersteld kan worden. Dat zegt boswachter Susanne van der Veer over de koepel die vannacht door dronken vandalen vernield werd.

Juist omdat het om een monument gaat, vergt herstel vaak bijzonder materiaal en ambacht. Met name de vele gebroken ramen baren Van der Veer zorgen. "Dit is nog getrokken glas, dat vind je niet gewoon bij de glasboer en het is duur." De schade loopt in de duizenden euro’s. Staatsbosbeheer is vastberaden om dit bedrag te verhalen op de vandalen.

Drie daders
De daders, één 21-jarige man en twee jonge mannen van achttien jaar oud, werden gisteravond laat aangetroffen bij het monument. Zij waren onder invloed van alcohol en moesten voor verhoor mee naar het bureau.

Lees ook: Dronken jongeren vernielen theekoepel landgoed Elswout

Een wandelaar die gisteravond ook op Elswout rondliep zegt tegen NH niets van het voorval meegekregen te hebben. "Ik was bij de oranjerie in verband met de bruiloft van mijn zoon en heb hier ook rondgelopen, maar ik heb niets gemerkt. Het was donker en je ziet niks."

Foto: HFV/Michel van Bergen