Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

11 miljoen kopjes koffie verkocht: jaarcijfers Schiphol bekend

17 februari 2017, 11.20 uur · Aangepast 23 februari 2017, 14.22 uur · Foto: Shutterstock

SCHIPHOL Schiphol heeft de winst afgelopen jaar zien dalen, blijkt uit vandaag gepubliceerde jaarcijfers. De omzet bleef wel op peil, ondanks een forse verlaging van de havengelden die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen.

Schiphol behaalde een omzet van 1,4 miljard euro, een fractie meer dan een jaar eerder. De daling van de tarieven met 11,6 procent werd grotendeels gecompenseerd door een sterke groei van het aantal passagiers. Die nam afgelopen jaar met 9,2 procent toe tot 63,6 miljoen.

Hilton Hotel
De daling van de opbrengsten uit havengelden, goed voor ruim de helft van de totale omzet, bleef daardoor beperkt tot 2,4 procent. De inkomsten uit parkeergelden en licenties voor winkels en horeca namen daarentegen toe. Zo werden er afgelopen jaar niet minder dan 11 miljoen kopjes koffie verkocht op de luchthaven.

Ook verdiende Schiphol fors meer aan hotelactiviteiten, dankzij de opening van het Hilton Hotel op de luchthaven in december 2015.

Lees ook: Drukste maand ooit voor Schiphol

De nettowinst kwam uit op 306 miljoen euro, tegen 374 miljoen euro in 2015. Destijds kon Schiphol een eenmalige boekwinst van 50 miljoen euro bijschrijven op de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail. Een herwaardering van het vastgoed leverde een meevaller op van 71 miljoen euro, dat was een jaar eerder 67 miljoen euro.

Taxironselaars
De winstdaling is volgens topman Jos Nijhuis een gevolg van de hogere kosten die Schiphol moest maken om de sterk aanzwellende passagiersstroom in goede banen te leiden. Ook de aanpak van taxironselaars kostte de luchthaven meer geld.

Lees ook: Strengere regels en forse straffen voor taxironselaars Schiphol

Om verdere groei in de toekomst mogelijk te maken zijn volgens Nijhuis forse investeringen nodig. Dit jaar verlaagt het bedrijf de havengelden met nog eens 7,1 procent. Vanaf 2018 moeten klanten er evenwel rekening mee houden dat ze weer omhoog gaan.

Meer vluchten
Schiphol gaat voor dit jaar uit van een verdere winstdaling. Het aantal passagiers neemt naar verwachting met 2 tot 4 procent toe. De afgesproken grens van 500.000 vluchten is door de sterke groei van afgelopen jaar in zicht gekomen. Dat kan de komende jaren een rem zetten op de groei, met mogelijk nadelige gevolgen voor de concurrentiepositie, aldus Schiphol.