Ajax speelt doelpuntloos gelijk in Polen

17 februari 2017, 00.01 uur · Aangepast 17 februari 2017, 15.20 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

WARSCHAU Ajax heeft met 0-0 gelijkgespeeld tegen Legia Warschau. De return in Amsterdam is daarom beslissend in de tweestrijd met de ploeg uit Warschau

Zonder de zieke Joël Veltman maar met Kenny Tete begon Ajax aan het duel in de Poolse hoofdstad. Al vroeg in de wedstrijd leek Ajax op voorsprong te komen. Een vlammend schot van Davy Klaasen werd, zei het nipt, vanachter de doellijn door doelman Arkadiusz Malarz gestopt. De Spaanse scheidsrechter David Fernández Borbalán zag er echter geen doelpunt in voor de Ajacieden.

Ajax controleerde de wedstrijd in de openingsfase maar raakte na een kwartier de controle enigzins kwijt. Een sloridge tackle van Davinson Sánchez resulteerde in een vrije doorloop van Vadis Odjidja Ofoe. De Ghanese-Belg werd op de rand van de zestienmeter de pas afgesneden door Nick Viergever. Amper een minuut later was Odjidja Ofoe gevaarlijk met een schot, maar Onana bracht redding.

Ajax kreeg na een half uur het heft weer in handen en kreeg goede mogelijkheden. Hakim Ziyech en Bertrand Traoré probeerden het beide met een schot, maar zagen hun kansen niet eindigen in een doelpunt. Slordig balverlies van Daley Sinkgraven leverde Legia Warschau een enorme kans op. Tomas Necid, de oud-spits van PEC Zwolle, schoot de bal echter in de handen van Onana.

Grote kans Dolberg
In de slotminuut van de eerste helft kreeg Kasper Dolberg de bal op een presenteerblaadje van Amin Younes. De Deense spits schoot de bal van tien meter over het doel.

De tweede helft was van Ajax-kant van een beduidend minder niveau. De ploeg kreeg pas een serieuze mogelijkheid in de 74e minuut, maar het schot van Ziyech was geen probleem voor Malarz. De Polen zagen dat een voorzet van invaller Kucharczyk door Tete voorlangs werd geschoven.

Rode kaart Tete
Miroslav Radovic kreeg een gele kaart nadat hij zijn elleboog op de neus van Tete plaatste. De aanvoerder van Legia mist daardoor de return. Tete mist de return ook. Twee gele kaarten in een tijdsbestek van een kwartier zorgden ervoor dat Ajax met tien man verder moest voetballen in de slotfase.

In deze slotfase kreeg Ajax nog één fatsoenlijke kans. Een combinatie van Lasse Schöne en Ziyech werd door de Deen op de voeten van de Poolse doelman geschoten. Het duel tussen Legia Warschau en Ajax eindigde daarom in een doelloos gelijkspel.

Opstelling Legia Warschau: Malarz; Broz, Dabrowski, Pazdan, Hlousek; Jodlowiec, Odjidja Ofoe (Hamalainen/82), Kopczynski; Radovic, Necid (Kucharczyk/58), Qazaiszvili (Guilherme/58)

Opstelling Ajax: Onana; Tete, Sanchez, Viergever, Sinkgraven; Schöne, Klaassen, Ziyech (Van de Beek/81); Traoré (Kluivert/73,Westermann/86), Dolberg, Younes