Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Zaandam nog verre van rolstoelvriendelijk: "Vreselijk dat nog niet alles geregeld is"

13 februari 2017, 20.37 uur · Aangepast 23 februari 2017, 16.34 uur

ZAANDAM Rolstoelrijders in Zaandam moeten nog vaak halsbrekende toeren uithalen om binnen te komen bij winkels in het centrum. Per 1 januari zijn winkels en openbare gebouwen verplicht rolstoelvriendelijk te zijn, maar het gaat nog vaak mis. "Het is vreselijk om te zien dat nog niet alles geregeld is", zegt Annemiek Goudsmit van Rolstoelrijders Zaandam.

Winkeliers willen volgens haar wel graag behulpzaam zijn door mensen in een rolstoel naar binnen te tillen. Dat vindt Annemiek geen goede zaak, want "we willen graag dingen zelf doen en het gaat ook om onze eigenwaarde".

Bovendien zijn winkeliers en hun personeel vaak niet getraind om met rolstoelgebruikers om te gaan. "Ze kunnen ons laten vallen en sommige mensen willen helemaal niet aangeraakt worden."

Loopplanken
Sommige winkels leggen loopplanken neer voor de rolstoelrijders als de drempel te hoog is. "Maar dat mag niet", roept een winkelier. Ze is al vaker teruggefloten door handhaving omdat je niet zomaar van alles mag uitstallen op gemeentegrond. Wethouder Visser-Koopmans vindt het een "rare situatie" en gaat kijken wat er precies aan de hand is.

Annemiek hoopt dat rolstoelrijders door haar actie vaker worden geraadpleegd bij plannen voor de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen.

NH/Mischa Korzec