Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Woonvergoeding Nawijn in opspraak

30 januari 2009, 08.26 uur

HEEMSKERK Burgemeester Jaap Nawijn van Heemskerk krijgt niet aleen een woonlastenvergoeding die in strijd is met de regels. Hij blijkt ook zijn vorige huis met steun van zijn toenmalige gemeente te hebben gekocht.

Dat meldt RTL Nieuws. Nawijn (VVD) krijgt elke maand 950 euro van de gemeente Heemskerk huurvergoeding voor een appartement, zolang zijn huis in de gemeente Ouderamstel niet is verkocht. Dat bedrag is hoger dan toegestaan. Volgens een regeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben burgemeesters recht op maximaal 272 euro per maand en dat maximaal vier maanden lang; een kleine 1100 euro per jaar dus, als zij kampen met dubbele woonlasten.
Ouder-Amstel
Maar RTL ontdekte ook dat Nawijn het huis dat hij in Ouder-Amstel kocht toen hij daar burgemeester werd, kon betalen met hulp van die gemeente. Nawijn betaalde drie jaar geleden voor zijn huis 750.000 euro. Dat leende hij van de gemeente tegen een bijzonder schappelijke rente van 2,68 procent. Dit leverde hem een voordeel op van 50.000 euro. Het huis staat nu te koop voor 995.000 euro. Het huis dat Nawijn te koop heeft staan