Ga naar Content

Vier grote zonneparken gepland in Noord-Holland: "Als ze maar laag blijven"

NOORD-HOLLAND Energiebedrijf Nuon wil de komende tijd vier zonneparken in de provincie aanleggen. In Wieringermeer, Oudendijk, Amsterdam en Velsen-Noord wordt de komende tijd bijna zestig hectare land bedekt met zonnecollectoren.

Het grootste zonnepark van de provincie komt in Wieringermeer. In de schaduw van het reeds bestaande windpark wordt een gebied van 32 hectare (ongeveer 64 voetbalvelden) omgetoverd tot zonneveld.  

Lees ook: Eerste Noord-Hollandse zonnepark in Langedijk

Het zonnepark in Oudendijk wordt met 19 hectare het tweede grootste zonneveld van de provincie. Voor Velsen-Noord en Amsterdam staan velden van 2,5 hectare gepland. "Het past in onze visie om snel over te stappen naar CO2-vrije productie van energie", zegt Margit Deimel van NUON. 

In de buurt van windparken
Dat de zonnevelden in de buurt van windparken komen, is geen toeval. "We hebben daar [in Noord-Holland, red] al een centrale met een netaansluiting en we hebben daar windparken. De netaansluiting van die windparken kunnen we heel goed gebruiken voor de zonneparken."

Lees ook: Zonnepark bij Oudkarspel alweer failliet

Inwoners van Velsen-Noord horen vandaag voor het eerst van de plannen. Veel problemen hebben ze er niet mee. "Als ze maar laag bij de grond blijven", zegt een inwoner van het dorp. "Het betreft zonne-energie op ons eigen terrein, dus bij de installatie", verklaart Deimel de veronderstelde gebrekkige informatievoorziening.  

Foto: NH