Ga naar Content
Noord-Holland

Brandweer redt poes die anderhalve week vast zat in kade ijskoude gracht 

10 februari 2017, 18.10 uur · Aangepast 13 februari 2017, 03.15 uur
Door: · Foto: Erwin van de Mortel / Allan Campbell / NH beeldbewerking

NAARDEN Poes Droppie is vandaag met behulp van de brandweer in de Naarden-Vesting gered van een hongerdood. Het beestje zat al bijna twee weken vast in de kade van de brug tegenover de Oude Haven. "Ik ben superblij!", zegt Lucette Dannijs, eigenaresse van de winkel Vintage & Meer en verzorger van de poes. 

In de winkel van Lucette is Droppie samen met haar zusje Stippie dagelijks te vinden. Maar het kleedje waar de katten altijd liggen was al anderhalve week angstvallig leeg. "Alle bewoners hier waren in rep en roer, iedereen kent ze. Mensen gingen speciaal hun hond een extra keer uitlaten om te kijken waar Droppie was." Stippie was volgens Lucette al die tijd "erg ontzet". 

Redding
Totdat Droppie woensdag eindelijk werd gespot. Tot opluchting van alle vestingbewoners. Het beestje zat op een merkwaardige plek: een opening in een brug net boven de watergrens. Het poesje was ernstig versuft en uitgehongerd. Lucette vindt het wonderbaarlijk dat het beestje het zo lang heeft volgehouden. "Ze kon waarschijnlijk drinken en misschien heeft ze wat te eten gevonden, een muis ofzo. Dat moet haast wel."

Na de ontdekking werden er plakjes leverworst in de opening gemikt zodat ze wat te eten had. Ze bleek echter zo bang dat het onmogelijk was om haar te pakken te krijgen. "Het beestje duikt elke keer weer weg zodra mensen in de buurt komen. Er hangt nu een deken, kan ze op eigen gelegenheid ontsnappen", schrijft Allan Campbell op Facebook. Maar ook via die deken klom ze niet omhoog.

Brandweer
Uiteindelijk moest de brandweer eraan te pas komen om de poes weer te herenigen met haar zusje. Vandaag zijn ze met groot materieel uitgerukt om het diertje te kunnen bevrijden uit haar benarde positie. Ook de dierenambulance assisteerde bij de reddingsactie. Die zette een vangkooi in de opening waar Droppie al na een kwartier in zat.

De zusjes zijn inmiddels weer herenigd en beiden maken het goed. De bewoners van de vesting kunnen weer opgelucht ademhalen.