Ga naar Content

Kringloopwinkel ontdekt schilderij Mondriaan

NAARDEN Een zeer bijzondere vondst voor kringloopwinkel De Kringloper in Naarden. Tussen een opgehaalde boedel ontdekten ze mogelijk een vroege Piet Mondriaan. Het schilderij is, als het een échte is, duizenden euro's waard.

Van verslaggever Joost Lammers

Mohamed Boualia is de ontdekker van het schilderij. Hij zag het zitten tussen de inboedel die bij de kringloopwinkel werd binnengebracht. Het schilderij ligt nu in de zogenoemde schatkamer van de kringloopwinkel. Mohamed laat het schilderij trots zien. "Ik ben gewoon zo blij dat ik zoiets moois en bijzonders heb gevonden. Het is een schat." 

Boualia dacht meteen dat het schilderij, een pastel met een afbeelding van uitgedroogde zonnebloem erop, echt was. Hij haalde kunstkenner en veilingmeester Rob Mulders erbij. Ook hij is enthousiast. "Oh yes, dacht ik, dat is leuk. Dat willen we wel hebben." 

Slagveld
Rob houdt wel een slag om de arm, want de echtheid is moeilijk vast te stellen. Hij heeft ook overlegd met collega's. "Het komt heel dicht in de buurt." Om zekerheid te krijgen duurt volgens hem jaren en is werk voor musea.

Mondriaan is bekend om zijn schilderijen met kleurenvlakken, maar maakte rond 1900 volgens Rob vergelijkbaar werk als ze nu in Naarden in handen hebben. "Ik ben altijd voorzichtig. Als het schilderij niet echt is, is het al leuk. Als het wel echt is, breekt het slagveld los." 

Eurotekens
Voor de kringloopwinkel klinkt dat laatste als muziek in de oren. Met de opbrengst kunnen ze meer mensen in dienst nemen, die anders moeilijk aan werk komen. "Ik heb de Eurotekens in mijn ogen", zegt een opgewonden Mariette Hoeve van de kringloopwinkel. "Dit is waar je op hoopt."

Op 23 en 24 februari kan iedereen het schilderij van dichtbij bewonderen op de kijkdagen. Op 25 februari wordt het schilderij geveild en zal duidelijk worden wat er daadwerkelijk voor geboden wordt. In het veilingboek staat nu nog 100 tot 200 euro voor de mogelijke Mondriaan, maar stiekem dromen ze bij de kringloop van een opbrengst van 10.000 euro.  "Echt spannend", kijkt Mohamed alvast vooruit.