Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemse flatbewoners doen beroep op gemeente: 'Haal die UMTS mast snel weg'

8 februari 2017, 15.53 uur · Aangepast 8 februari 2017, 21.28 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH/Geja Sikma

HAARLEM Bewoners van de flat aan de Zandvoorter Allee in Haarlem-Zuid waar eind vorig jaar plotseling een zendmast vol telefoonantennes pal voor de deur stond, willen dat de gemeente de vergunning per direct intrekt. Vooral de bewoners van de hoger gelegen verdiepingen voelen zich ziek.

Van verslaggever Geja Sikma

Op de parkeerplek voor de flat staat sinds half november op ongeveer 18 meter afstand een tijdelijke mast met antennes voor onder andere telefoonprovider T-Mobile. De antennes stonden op een andere flat vlakbij, maar die wordt nu gerenoveerd. 

Lees ook: Boze flatbewoners over zendmast: "Mast weg of ik weg!"

Op de hoorzitting van hun bezwaar krijgen de verontruste bewoners te horen dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zelfs een afstand van 10 meter goedkeurt, omdat het moeilijk is om plekken voor een zendmast te vinden in een stad. "En omdat het een tijdelijke mast is, wil de gemeente Haarlem dit wel toestaan", constateert de boze flatbewoonster Erika de Blij.

"De gemeente zegt dus dat ze alles doen volgens de regels, maar daar loopt het de hele tijd op vast. Ze wijzen alsmaar naar wetten en dergelijken."

Lyceum
De bewoners, maar ook de directie van het aangrenzend Coornhert Lyceum maken zich zorgen over het effect van de straling op de gezondheid. "De meningen over gevaren voor de gezondheid van straling zijn dan misschien wel verdeeld, maar mógelijk gevaar of zelfs het gevoel van gevaar is al niet goed", brengt rector Ronald Smink van het lyceum in als bezwaar.

Hij merkt dat ouders van potentiele nieuwe leerlingen terughoudend zijn om hun kind naar het Coornhert te sturen.  

Brief
Rector Smink neemt het vooral de gemeente en provider T-Mobile zeer kwalijk dat ze niet goed gecommuniceerd hebben. Volgens hem is er in een brief van T-Mobile wel geattendeerd op werkzaamheden, maar niet dat er een zendmast op het parkeerterrein werd geplaatst. 

Tijdens de hoorzitting vandaag leest John van der Lee van T-Mobile de brief voor, mét passage dat er een mast wordt geplaatst. Tot verontwaardiging van de flatbewoners, die zeggen dat dát helemaal niet in de brief staat die zij gekregen hebben.