Ga naar Content

Clubs en verenigingen in actie voor sneller internet: 't Zand gaat voor glasvezel

'T ZAND Clubs en verenigingen in 't Zand proberen dorpsgenoten over te halen voor glasvezel te kiezen. Zeker buiten het dorp is internet belabberd, maar een project om de snelle verbinding in de hele gemeente Schagen aan te laten leggen, trekt tot nu toe niet genoeg aanmeldingen.

De jongens en meiden van sportvereniging Geel Zwart gaan de deuren langs met folders. Sneeuw of geen sneeuw, er moet wat gebeuren aan het trage internet. "Ik woon op het platteland. Als ik zit te Netflixen kan niemand anders netflixen", vertelt één van de handbalsters. "We hebben meerdere routers in huis maar als ik Spotify luister kan mijn moeder niet meer netflixen", vertelt de ander.

"Er is actie nodig"
Er loopt in de gemeente Schagen al langere tijd een project om mensen aan de glasvezel te krijgen. Maar 40% van de adressen moet mee doen, anders is het niet rendabel. En dat cijfer wordt nog lang niet gehaald, ook niet in 't Zand. "Er is actie nodig", vertelt Adriaan Jongejan van Zakenclub 't Zand. Samen met de dorpsraad hebben ze de huis-aan-huis-bezoeken opgezet.

"Als het hier lukt..."
In het dorp zelf is het nu nog wel te doen, maar in de toekomst ga je er steeds meer gebruik van maken en dan ben je maar voorbereid, vindt Jongejan: "We hopen dat zo'n 50% van de Zandtemmers mee gaat doen. Als het hier lukt dan kan dat in de andere dorpen zoals bijvoorbeeld Warmenhuizen, Tuitjenhorn ook lukken." 

Over twee weken moet duidelijk zijn of in ieder geval 't Zand genoeg nieuwe aanmeldingen weet binnen te halen voor de aanleg van glasvezel in en om het dorp.

Foto: NH/Matthijs Gemmink